Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Literarni portret • oddaje

Literarni portret Sean O'Casey

22.09.2024

Dramatik Sean O'Casey, ki je živel v letih od 1880 do 1964, velja za enega najpomembnejših irskih literarnih ustvarjalcev dvajsetega stoletja. Izhajal je iz skromnih razmer, sodeloval je v gibanju za nacionalno osvoboditev Irske. Že zgodaj je pisal igre za Abbey Theatre v Dublinu. V tridesetih letih 20. stoletja je odšel v London. Zgodnje drame so realistične in družbenokritične, pozneje je pisal fantazijske, simbolistične pikaze irskega življenja. Za oddajo smo izbrali odlomka iz igre Junona in pav v prevodu Cirila Kosmača ter odlomek iz enodejanke Pravljica za lahko noč, ki jo je prevedla Alja Predan. Avtorica Staša Grahek, prevajalca Ciril Kosmač, Alja Predan, bralca Maja Moll, Bernard Stramič, interpreti Stannia Bonisegna, Brane Grubar, Pavle Ravnohrib, glasbena oprema Sara Železnik, tonski mojster Mirko Marinšek, režiser Igor Likar. Produkcija 2010.

Literarni portret Miroslav Košuta

15.09.2024

Slovenski pesnik, dramatik in prevajalec Miroslava Košuta je letos dopolnil 88 let. Avtor, ki je bil do leta 1969 tudi urednik na Radiu Ljubljana, je bil pozneje umetniški vodja in direktor Slovenskega stalnega gledališča v Trstu. Ustvarjalno se največ posveča liriki. Portret je pripravila Ksenija Bizjak. Avtorica oddaje: Ksenija Bizjak, interpreta: Polde Bibič, Slavko Cerjak, režiser: Igor Likar, napovedovalka: Lidija Hartman, glasbeni opremljevalec: Marko Stopar, urednici oddaje: Tina Kozin, Ana Rozman, leto nastanka: 2004.

Literarni portret Eduard Mörike - ob 220. obletnici rojstva

08.09.2024

Nemški pesnik Eduard Mörike je živel med letoma 1804 in 1875. Ni napisal veliko. Med njegovimi deli omenimo psihološko pretanjeni roman z naslovom Slikar Nolten in povest Mozart na potovanju v Prago. Pomembnejša od proze je njegova poezija. Mörikeja, njegovo življenje in ustvarjanje v Literarnem portretu predstavlja Matej Venier. Prevajalca Matej Venier, Brane Senegačnik, bralca Maja Moll, Matjaž Romih, interpret Saša Tabaković, glasbeni opremljevalec Luka Hočevar, tonski mojster Matjaž Miklič, režiserka Ana Krauthaker. Posneto leta 2022. Urednici oddaje Tadeja Krečič, Staša Grahek.

Literarni portret Maylis de Kerangal

01.09.2024

Sodobna francoska pisateljica Maylis de Kerangal je napisala kakih dvajset knjig romanov in kratkih zgodb. Je trenutno ena izmed osrednjih pisateljic v Franciji, dobitnica številnih, tudi prestižnih nagrad, po njenem romanu Pokrpajmo žive je nastala tudi gledališka predstava in so posneli film, njena besedila so prevedena v tuje jezike, tudi v slovenščino. Maylis de Kerangal je pred nekaj leti obiskala Ljubljano na povabilo festivala Literature sveta, Fabula 2018 in predstavila svoje najnovejše knjige v slovenščini. Takrat se je s pisateljico pogovarjala Tadeja Krečič, avtorica Literarnega portreta. Prevajalke Jedrt Lapuh Maležič, Ana Barič Moder in Janina Kos, igralca Milan Štefe in Tjaša Železnik, glasbeni opremljevalec Luka Hočevar, mojster zvoka Urban Gruden, režiserka Ana Krauthaker, urednica Tadeja Krečič Scholten. Produkcija 2018.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov