Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

V mariborskem Vinagu že kmalu 1. Podzemni vinski festival

13.08.2024

Obiskali smo mariborsko podzemlje. Ustavili smo se v znameniti mariborski Vinagovi kleti, ki z novimi vsebinami vabi obiskovalce; ena od prireditev bo 1. Podzemni vinski festival, ki bo že kmalu povezal več kot 30 slovenskih vinarjev.


Aktualno na Radiu Maribor

1523 epizod


Prisluhnite zanimivim dnevnim vsebinam, ki smo jih pripravili na Radiu Maribor.

V mariborskem Vinagu že kmalu 1. Podzemni vinski festival

13.08.2024

Obiskali smo mariborsko podzemlje. Ustavili smo se v znameniti mariborski Vinagovi kleti, ki z novimi vsebinami vabi obiskovalce; ena od prireditev bo 1. Podzemni vinski festival, ki bo že kmalu povezal več kot 30 slovenskih vinarjev.


15.08.2024

Marijino vnebovzetje je praznik upanja in veselja

Slovesni praznik Marijinega vnebovzetja, spada med najstarejše Marijine praznike. Pri Slovencih je praznik Marijinega vnebovzetja izredno priljubljen in ima različna imena, največkrat mu pravimo veliki šmaren. S praznikom Marijinega vnebovzetja pa je povezana tudi tradicija blagoslavljanja zelišč. Obiskali smo Brezje, Slovensko Marijino narodno svetišče in Ptujsko Goro, baziliko Marije Zavetnice s plaščem. O prazniku in romanjih smo se pogovarjali v praznični oddaji.


14.08.2024

Študentski domovi Maribor

Obiskali smo Študentske domove Maribor. S sogovorniki smo med drugim spomnili na razpis za podaljšanje bivanja za prihajajoče študijsko leto, za katerega je vlogo možno oddati samo še do petka, 16. avgusta 2024, govorili pa smo tudi o načrtovanih obnovah v domovih.


13.08.2024

Prostovoljci In Planinca pri PZS so v švicarsko visokogorje peljali 19 invalidnih oseb, takšnega druženja v tujini ne poznajo

Med ekipo 50 planincev invalidov in spremljevalcev Odbora In Planinec pri PZS, ki so se uspešno povzpeli na štiri tisočak v Švici, sta bili tudi slabovidni planinki in vodnika s Štajerske. O njihovih občutkih in doživljanju tega velikega podviga, pa tudi o tem, kaj invalidnim osebam pomeni druženje in planinarjenje pod okriljem Odbora In Planinec smo se pogovarjali s para športnicama Janjo Führer in Minko Fras ter vodnikoma prostovoljcema Ivano Leskovar in Igorjem Oprešnikom.


12.08.2024

Kulturna četrt med hrastom in murvo

Kulturna četrt Minoriti, kot so pred dvema letoma uradno poimenovali mestni predel ob prenovljenem Vojašniškem trgu v Mariboru, je sklop prizorišč, na katerih je mogoče doživeti filmske, glasbene, gledališke, plesne, razstavne in pogovorne vsebine. Te nastajajo v sodelovanju Lutkovnega gledališča Maribor, ki upravlja četrt, z mnogimi drugimi zavodi, društvi, organizacijami. Zanimal nas je neto izkupiček tega sodelovanja, spomnili pa smo tudi na bruto vložek, ki zahteva tudi veliko vzdržljivosti in entuziazma.


08.08.2024

Mariborske osnovne šole in vrtci v prihajajočem šolskem letu

V oddaji Aktualno smo preverili, kakšen je vpis v mariborske osnovne šole in vrtce za prihajajoče šolsko leto, dotaknili smo se občinskih načrtov investicijskega vzdrževanja šolskih in vrtčevskih objektov, naša osrednja pozornost pa je bila namenjena mariborski mednarodni osnovni šoli.


07.08.2024

Slovenska kulinarika na olimpijskih igrah

Olimpijske igre v Parizu niso zgolj priložnost za predstavitev naših športnikov, v Slovenski hiši v parku La Villette ima pomembno mesto tudi slovenska kulinarika. Da se naša kulinarika predstavlja tudi tujim gostom skrbijo na letošnjih igrah ugledni gostinci bratje Jezeršek.


06.08.2024

Kupujete kolo? Potem bodo naslednje informacije koristne

V zadnjih letih smo doživeli kolesarsko renesanso. Pandemija je mnoge spodbudila, da so sedli na kolo in odkrili tovrstno svobodo. Slovenski kolesarji blestijo na dirkah in nas navdihujejo s svojimi dosežki. A ne gre le za profesionalce – kolesarjenje je postalo del vsakdana za mnoge rekreativce. Raziskali smo njihov in tudi naš svet. Sara Zmrzlak je z vodjo mariborske kolesarske mreže Žigo Ozvaldičem govorila o izbiri pravega kolesa in skrivnosti nakupa rabljenih. Kakšen pogled ima na električna kolesa in v kako za kolesarje prijaznem mestu živimo?


06.08.2024

Kdaj ste nazadnje darovali kri?

Vstopili smo v mesec, ki je po količini odvzete krvi zaradi letnih dopustov za naše centre za transfuzijsko medicino najslabši mesec v letu. Kakšne so zaloge v mariborskem centru, ki skrbi za nemoteno oskrbo bolnikov v mariborskem kliničnem centru in tudi v murskosoboški in ptujski bolnišnici? Kam kri potuje po odvzemu? In zakaj pri krvodajalstvu ni preračunljivosti?


06.08.2024

Poletna ponudba mariborskih in ptujskih kulturnih ustanov

Kulturne ustanove poleti ne samevajo, saj zavijejo v vročih dneh v muzeje in galerije številni turisti, ki vključijo v ogled obiskanih krajev tudi seznanjanje z njihovo zgodovino in kulturo. Kaj ponujajo v teh dneh nekatere kulturne ustanove v Mariboru in na Ptuju in kakšen je obisk, smo preverili v tokratni oddaji Aktualno.


05.08.2024

Se uporabniki vračajo k tradicionalnim drogam?

Po razpoložljivih podatkih zdrsne v Sloveniji v odvisnost kar četrtina tistih, ki prepovedane droge poskusijo, zaradi predoziranja pa jih v državi umre vsako leto več deset. Temni splet je vplival na dostopnost drog, in medtem ko so pristojne službe pred leti poročale, da naj na našem koncu države ne bi zaznavale povečanega števila uporabnikov, da pa so ti iz leta v leto vse mlajši. In kakšno je stanje v letu 2024? Kako visok davek zahtevajo nedovoljene droge pri nas? Imamo v Mariboru dovolj varnih prostorov za varno uporabo? Kaj opaža stroka? Pogovarjali smo se z doktorjem Martinom Gselmanom iz Centra za duševno zdravje odraslih v Zdravstvenem domu Adolfa Drolca Maribor in s strokovno sodelavko mariborske izpostave Drogart-a Natalijo Tetičkovič Bogataj


31.07.2024

Zeleno jezero oziroma Green Lake v Kidričevem

Osvežitve poleti ne iščemo samo v morju in na bazenih, ampak tudi v jezerih. In teh v Sloveniji ne manjka, tudi na našem koncu ne. Eno takšnih je gotovo Zeleno jezero oziroma Green Lake v Kidričevem, znano tudi gramoznica Pleterje. Tam je možno plavati in supati, pa tudi wejkati v wakeparku oziroma smučati in deskati na vodi.


31.07.2024

35. Mednarodna biološka olimpiada

V prvi polovici tega meseca je v prestolnici Kazahstana, Astani, potekala 35. Mednarodna biološka olimpiada. Na njej je sodelovala tudi slovenska ekipa, ki so jo sestavljali štirje dijaki.


31.07.2024

IVA NOVAK ZAČENJA PETI MANDAT DIREKTORICE DOMA DR. JOŽEA POTRČA POLJAČNE Z ENOTO V SLOVENSKI BISTRICI

Dolgoletna direktorica Doma starejših dr. Jožeta Potrča Poljčane z enoto v Slovenski Bistrici, Iva Novak, začenja jutri, 1. avgusta, peti mandat. O razmerah na področju domskega varstva starejših, ki se v Sloveniji slabšajo, programu dela v tej ustanovi v prihodnjih letih in o njenem videnju dolgotrajne oskrbe starejših pri nas smo se z gostjo pogovarjali v oddaji Aktualno.


30.07.2024

Vito Martinčič, direktor mariborske Snage

Julija je vodenje mariborske Snage prevzel Vito Martinčič, zamenjava na vodilnem položaju pa je med zaposlenimi povzročila pretres. O odnosih v podjetju, poslovanju Snage in drugih aktualnostih smo z novim direktorjem spregovorili v današnji oddaji.


26.07.2024

Pisarna za starejše

Delež starejših na lokalni, regionalni in globalni ravni se povečuje, zato sta potrebna čim bolj celovita obravnava in konkretno ukrepanje na vseh ravneh družbenega dogajanja. V Mariboru že dve leti deluje Pisarna za starejše, posvetovalno telo župana je Svet za starejše, ponovni zagon pa je dobilo tudi društvo Spominčica.


25.07.2024

Aktualni projekti v Poljčanah

V občini Poljčane so v teh dneh začeli obnavljati tamkajšnjo Zdravstveno postajo, nedavno se je začela tudi obnova dvorane v poljčanskem Domu športa in kulture. O teh in drugih aktualnih projektih v tej majhni podravski občini pod Bočem smo govorili v oddaji Aktualno


25.07.2024

Mladinske delovne brigade: gradnja novega prostora za novi čas

Preselili smo se v drugačen čas, ki je po kolektivnem šoku privedel do kolektivnega prostovoljstva, od druge svetovne vojne do mladinskih delovnih brigad, ki jih mlajše generacije poznamo iz pripovedovanj staršev ali starih staršev, iz arhivskih zapisov ali zaradi simbolnih brigad, ki ohranjajo spomin na ta del socialističnega mozaika. Fenomen smo obravnavali večplastno, od njihovega velikega pomena za gospodarsko obnovo in za krepitev socialističnih vrednot, do povezovanja in mobilizacije mladih in utrjevanja ideologije.


24.07.2024

Cilj je družbeni dogovor o čim manj trpljenja rejnih živali

Opozarjamo na kampanjo Slovenija proti kletkam Društva AETP. Z objavljanjem posnetkov iz skritih preiskav prikazujejo standardne živinorejske prakse v Sloveniji in želijo izboljšati položaj rejnih živali. Njihova stiska in bolečina sta očem skrita, okoliščine, v katerih živijo, pa so posledica pomanjkanja empatije in ekonomičnosti. Predsednik društva, Mariborčan Samo Curk, se zaveda, da je svet, v katerem človek ne bi izkoriščal živali, utopija, mogoč pa je družbeni dogovor, kako živalim vendarle omogočiti bolj humano življenje.


24.07.2024

Obiskali smo Center za starejše Metulj v Slovenski Bistrici

Center za starejše Metulj v Slovenski Bistrici z različnimi prostočasnimi dejavnosti povezuje uporabnike že 15 let. Mnogi si vsakdana brez Metulja, kjer se družijo, pridobivajo nove veščine in tako ohanjajo tudi svoje zdravje, ne znajo predstavljati. V Metulju, kjer je živahno tudi v teh poletnih dneh, smo se pogovarjali z njegovimi uporabniki, prostovoljci in osebami, ki poklicno delujejo v centru in posneto predstavljamo v oddaji Aktualno.


Stran 1 od 77
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov