Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Boris A. Novak: Svoboda je glagol

26.06.2024

Kako čutimo svobodo osebno in kako kot pripadniki skupnosti? Jo nosimo na jeziku ali čutimo v srcu? Igralec: Gregor Čušin Posneto junija 2020.


Lirični utrinek

30 epizod

Lirični utrinek

30 epizod


Kratek jutranji odmerek poezije v interpretaciji dramske igralke, igralca, včasih tudi avtorja, avtorice.

Boris A. Novak: Svoboda je glagol

26.06.2024

Kako čutimo svobodo osebno in kako kot pripadniki skupnosti? Jo nosimo na jeziku ali čutimo v srcu? Igralec: Gregor Čušin Posneto junija 2020.


17.08.2024

Jožef Novak: Svetski vandrar

Ljubiteljski pesnik Jožef Novak se je konec 19. stoletja rodil v vasi Veščica pri Murski Soboti, pot pa ga je kot tedaj številne druge vodila v Ameriko. Tam se je začel ukvarjati tudi z literarnim ustvarjanjem, narodno in kulturno življenje je bilo v ameriškem Betlehemu namreč zelo razgibano. Njegove pesmi, ki so nastale med letoma 1928 in 1929, so izhajale v časopisu Amerikanski Slovencov glas, pred leti pa so izbor njegove poezije izdali tudi pri nas. Novak je pisal o svojih življenjskih izkušnjah, gre za pesmi z izseljensko-domovinsko tematiko, ljubezenske pesmi, pesmi o naravi in življenjsko izpovedne pesmi. Pisane so v narečju, opazen pa je tudi vpliv ljudskega pesništva. Interpret Jožef Ropoša. Produkcija 2019.


16.08.2024

Albert Ostermaier: Nočna pentlja

Pesem sodobnega nemškega dramatika in pesnika Alberta Ostermaierja z naslovom Nočna pentlja je iz zbirke, objavljene leta 2007. V njej se posveča predvsem ljubezenskim vprašanjem in razponu čustev, ki jih obsega partnerski odnos. Pesem je prevedla Tesa Drev Juh, interpretira jo dramski igralec Branko Jordan.


15.08.2024

Jaka Košir: Bog je ljubezen

Na praznik Marijinega vzebovzetja boste slišali pesem Bog je ljubezen slovenskega pesnika Jake Koširja. Pesniškemu prvencu Draguljarna rim iz leta 1997 so sledile še zbirke Smehljaj, Nežnost, Srečanje z angelom in Oaza duše. Pesem bo interpretiral dramski igralec Rok Vihar.


14.08.2024

John Ashbery: Umirjeno življenje

Ameriški pesnik in umetnostni kritik John Ashbery (1927-2017) je objavil več kot trideset pesniških zbirk in danes velja za enega najpomembnejših ameriških pesnikov druge polovice 20. stoletja. Njegova poezija je bila označena za filozofsko in refleksivno, pa tudi zahtevno oziroma hermetično, saj je odmaknjena od tradicionalnega dojemanja poezije. Ashbery je sam nekje omenil, da ga v poeziji zanima "izkustvo izkustva". V njegovi poeziji se tako, kot na primer v pesmi Umirjeno življenje, na samosvoj način sestavita objektivno in subjektivno. Pesem je prevedel Aleš Debeljak, interpretiral jo bo dramski igralec Blaž Valič.


13.08.2024

Leonard Cohen: Tudi ti bi pela

Tudi ti bi pela, pravi kanadski pesnik, pisatelj in kantavtor Leonard Cohen v pesmi z osrednjo temo o bistvu petja in potrebi po njem. Prevedel jo je Matej Krajnc, interpretira jo dramski igralec Gorazd Logar.


12.08.2024

William Carlos Williams: IX Parabola o slepcih

William Carlos Williams, ameriški modernistični pesnik in pisatelj, je leta 1962 objavil svojo zadnjo pesniško zbirko Podobe iz Brueghla in druge pesmi. Zanjo so mu naslednje leto posthumno podelili Pulitzerjevo nagrado za poezijo. Zbirko začne naslovni ciklus desetih pesmi, od katerih vsaka temelji na sliki Pietra Brueghla starejšega. Deveto pesem z naslovom Parabola o slepcih je prevedel Matej Juh, interpretira jo dramski igralec Uroš Maček.


11.08.2024

Dejan Kos: Le Ti, ki si bil in ki boš

Literarni zgodovinar in teoretik Dejan Kos je leta 2015 objavil pesniško zbirko Evangelij bližine, pet let pozneje pa Zahvalne speve. Zbirka, ki je razdeljena v tri cikle, se konča s ciklom Molitev. V Lirični utrinek smo uvrstili sklepno pesem cikla in zbirke z naslovom Le Ti, ki si bil in ki boš. Interpretira jo Matej Puc.


10.08.2024

Jane Hirschfield: Naj ne rečejo,

"Naj ne rečejo, nismo videli. Videli smo." Tako se začne pesem ameriške pesnice in esejistke Jane Hirschfield v prevodu Tadeje Spruk. Ob njej si lahko zastavimo enaka vprašanja kot avtorica, morda se v nas zbudi tudi občutek krivde, ko pravi: "Storili smo, a ne dovolj." Na koncu pa se pomeni odprejo in z njimi drugačen občutek in interpretacija. Pesem bere Željko Hrs.


09.08.2024

Anja Golob: Morska pesem

"Poletje je," preprosto ugotavlja pesnica Anja Golob v Morski pesmi. In kaj je ob tem najpomembnejše? Kako nas pesnica vodi do osrednje ugotovitve in sporočila? To ugotavljamo ob Morski pesmi v izjemni interpretaciji Nataše Barbare Gračner. Začne se z motom – citatom iz pesmi srbske glasbene skupine Ekatarina Velika.


08.08.2024

Julia Hartwig: Tolikokrat videno

Poljska pesnica, esejistka in prevajalka Julia Hartwig se je rodila leta 1921 v Lublinu. Med drugo svetovno vojno je bila kurirka poljske vojske, v letih od 1942 do 1944 je študirala polonistiko in romanistiko na ilegalni varšavski univerzi, po vojni pa je nadaljevala študij na varšavski in lublinski univerzi. Vmes je nekaj časa živela v Parizu, pozneje tudi v Združenih državah Amerike. Prevajala je francoske in ameriške pisatelje, svojo prvo pesniško zbirko z naslovom Slovesa je izdala leta 1956. Sledilo je še veliko zbirk, njena zadnja, Pogled, je izšla leta 2016. Julia Hartwig je prejela številne literarne nagrade: med drugimi leta 1986 mednarodno nagrado Thorntona Wilderja, leta 1991 nagrado Georga Trakla, trikrat nagrado poljskega Pena in leta 2013 Norwidovo nagrado za življenjsko delo. Znameniti poljski novinar Ryszard Kapuściński jo je označil za enega najboljših poljskih pesniških glasov 20. stoletja. Pesem Tolikokrat videno ameriške pesnice in esejistke Julie Hartwig nam vzneseno pripoveduje o bujnosti narave. "Memento lepote", pravi avtorica. Toda razpoloženje se nenadoma spremeni in misel usmeri na čisto drugo raven. Pesem je prevedla Jana Unuk, interpretira jo Vesna Jevnikar.


07.08.2024

Edvard Kocbek: Tam daleč sonce

Ob pesmi enega naših največjih lirikov si moremo zlahka zamisliti opis slovenske pokrajine v jutru meseca avgusta. Tako nazorno nam pesnik slika, kar vidi in sliši, da se nam zdi, da bi se lahko meglic in gozda, neba kar dotaknili. Toda prav na koncu vstopi v konkretnost tudi nekaj, kar je nad naravo in besedami… Interpret Boris Ostan.


06.08.2024

Erika Vouk: Ne zemljo, kamen ljubim, skale

Pesnica Erika Vouk v svoji pesmi niti enkrat ne omeni morja. In vendar pripoveduje prav o njem ter vsem, kar je z njim povezano. In še veliko več. Bistvo je skrito za besedami in pojavi, tako kot v vsaki dobri umetnini. Pesem interpretira dramska igralka Nataša Tič Ralijan.


05.08.2024

Srečko Kosovel: Avgust

Srečko Kosovel v pesmi ubeseduje občutek poletnega meseca, avgusta, ko pravi: "Vse se je izpolnilo zdaj." V njej pa tokrat ne nastopajo njegovi znameniti bori, ampak topoli. Pesem bo prebral dramski igralec Damijan Trbovc.


04.08.2024

Hugh Dunkerley: Klapavice

Eno izmed vprašanj, ki si jih angleški ustvarjalec Hugh Dunkerley kot pesnik zastavlja, je vprašanje naše hkratne povezanosti z naravo in popolne odtujenosti od nje. Dunkerley ga izrisuje v slikovitem, metaforično močnem, a hkrati skoraj prosojnem realističnem jeziku; v tej maniri je napisana tudi njegova pesem Klapavice. Prevod: Tina Kozin, interpretira: Matej Puc, produkcija leta 2017.


03.08.2024

Veronika Dintinjana: Sv. Frančišek

Poezijo pesnice in prevajalke Veronike Dintinjane odlikuje izjemna erudicija, motive zajema iz antičnega, bibličnega in renesančnega izročila, pa tudi iz sodobnosti in sveta narave. Njene pesmi temeljijo na močnih, večplastnih podobah, njena pesniška govorica pa odkriva svet z vsemi čuti. Pesem Sv. Frančišek iz avtoričinega knjižnega prvenca, zbirke Rumeno gori grm forzicij (2008), za katero je prejela nagrado za najboljši knjižni prvenec leta, interpretira Ana Hribar. Produkcija leta 2011.


02.08.2024

Renato Quaglia: Woda

Pesnik Renato Quaglia piše v italijanščini in rezijanščini. Za svojo prvo pesniško zbirko Besede, izšla je leta 1985, je prejel nagrado Prešernovega sklada. V njegovi poeziji se zrcali duhovno izročilo Rezije, povezanost človeka z naravo in prvine staroverstva. Interpretira: Maja Sever, posneto je bilo leta 2016.


01.08.2024

Marzanna Bogumiła Kielar: Steber rdečine …

"Poezija mora biti rezilo, ki odpira, kar je banalnega v nas, da bi nam približala kakšno resnico," razmišlja o poeziji Marzanna Bogumiła Kielar, vrhunska sodobna poljska pesnica. Številni strokovni bralci se strinjajo, da njeni verzi z izjemno čistim tonom silijo prej k molku kot komentiranju. Prevedla: Jana Unuk, interpretira: Vesna Jevnikar, produkcija leta 2021.


31.07.2024

Primož Čučnik: Sonet

Poezija Primoža Čučnika se je od intimističnega, komunikativnega izraza, ki zaznamuje zgodnje pesmi, vse odločneje obračala v smer eksperimentalne ali vsaj nekonvencionalne pesniške govorice, ki pa je vselej ostajala daleč stran od gole jezikovne igre. Pesem Sonet je iz Čučnikove četrte zbirke Nova okna. Interpretira: Klemen Janežič. Posneto leta 2017.


30.07.2024

Robert Bly: Pomaranča

Poezija predlani umrlega Roberta Blyja temelji na močnih, nazornih podobah naravnega sveta, ki se pomensko dotikajo življenja sodobnega človeka, hkrati pa se ves čas vračajo tudi v svet, iz katerega se razraščajo. Robert Bly danes velja za enega izmed najpomembnejših in najvplivnejših sodobnih ameriških pesnikov, poseben pečat je v ameriško sodobno poezijo vtisnil s pesmimi v prozi. Interpretira Željko Hrs; prevod: Tina Kozin, posneto leta 2021.


29.07.2024

Nada Kavčič: Pršenje spomina

Poetiko Nade Kavčič v avtoričini drugi pesniški knjigi Uho in senca, iz katere je izbrana pesem Pršenje spomina, zaznamuje minimalistična poetika. Pesnica se omeji na nekaj vodilnih podob, med njimi seveda obe naslovni, s katerimi pretanjeno prisluškuje rani – življenju, pa tudi govorici in svetu ter reflektira svoj položaj v tujem tukaj in zdaj. Interpretira: Vesna Jevnikar. Prodiukcija 2021.


Stran 1 od 2
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov