Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Neža Maurer: Svet je preprost

09.09.2024

Neža Maurer, ena največjih slovenskih pesnic, je dopolnila 93 let. Pesnica, pisateljica, prevajalka, publicistka, avtorica več kot ducata pesniških zbirk in del za otroke in mladino kljub zavidljivi starosti še vedno ustvarja. Leta 1984 je izšla njena zbirka poezije z naslovom Tej poti se reče želja. Pesem Svet je preprost iz te zbirke interpretira dramska igralka Marinka Štern.


Lirični utrinek

30 epizod

Lirični utrinek

30 epizod


Kratek jutranji odmerek poezije v interpretaciji dramske igralke, igralca, včasih tudi avtorja, avtorice.

Neža Maurer: Svet je preprost

09.09.2024

Neža Maurer, ena največjih slovenskih pesnic, je dopolnila 93 let. Pesnica, pisateljica, prevajalka, publicistka, avtorica več kot ducata pesniških zbirk in del za otroke in mladino kljub zavidljivi starosti še vedno ustvarja. Leta 1984 je izšla njena zbirka poezije z naslovom Tej poti se reče želja. Pesem Svet je preprost iz te zbirke interpretira dramska igralka Marinka Štern.


14.09.2024

Feri Lainšček: Pridi po poljube

Pesmi Ferija Lainščka so oblikovno preproste in spevne, odlikuje pa jih tudi tenkočutna rima. Med njegovimi številnimi knjigami je tudi zbirka popevk in napevov z naslovom Šlagerji. Iz nje smo za lirični utrinek izbrali pesem Pridi po poljube. Interpretira jo dramski igralec Gorazd Logar.


13.09.2024

Vinko Möderndorfer: Pesnik in vodnjak

Vsestranski umetnik Vinko Möderndorfer je leta 2010 izdal pesniško zbirko z naslovom Tavanja. V njej se je preizkusil v pesniški obliki, ki se približuje sonetu, tematsko pa se pesmi navezujejo na ljubezen, minevanje in smrt. Pesem z naslovom Pesnik in vodnjak interpretira pesnik sam.


12.09.2024

Svetlana Makarovič: Poroka

Slovenska pesnica in mladinska pisateljica Svetlana Makarovič je vsestranska umetnica, v središču njenega umetniškega ustvarjanja pa je poezija, ki jo je začela objavljati že pred dobrimi petdesetimi leti. V njeni poeziji prevladuje tragično razpoloženje; to velja tudi za pesem Poroka. Interpretira jo Zvezdana Mlakar.


11.09.2024

Bina Štampe Žmavc: Z boginjo

Bina Štampe Žmavc je pesnica, pisateljica dramatičarka in režiserka. Piše predvsem za otroke in mladino, izdala pa je tudi pet pesniških zbirk za odrasle, zadnjo leta 2022 z naslovom Ljubeznitve. Pesem Z boginjo bere pesnica sama.


10.09.2024

Milan Jesih: Tja, kamor hrepenenje komaj seže

Slovenski pesnik, dramatik in prevajalec Milan Jesih je za svoje ustvarjanje prejel številne literarne nagrade. Leta 2007 je izšla njegova zbirka z naslovom Tako rekoč in v njej pesem Tja, kamor hrepenenje komaj seže. Interpretira Vlado Novak.


08.09.2024

Nazim Hikmet: Molk

Leta 1974 je v zbirki Lirika izšlo šest knjig, med njimi tudi turški pesnik Nazim Hikmet. Njegove pesmi je poslovenil pesnik Ivan Minatti, tako tudi pesem Molk. Interpretira Vlado Novak.


07.09.2024

Raymond Carver: Avto

Ko je Raymond Carver pisal pesem Avto, jo je pisal kot kataloško pesem z dolgim nizom variacij. Dramski igralec Rok Vihar jo interpretira z ustrezno energijo, zato trpka dolga pesem ne zveni kot dolga pesem. Prevod Marko Golja.


06.09.2024

Kajetan Kovič: Begunka

Kajetan Kovič je pisal že kar apolinično liriko, svoje pesmi pa je bral umirjeno, tako da je bil videti kot pesnik iz slonokoščenega stolpa poezije. Toda pesnik je že leta 2001 objavil pesem Begunka, pesem, ki je z vsako novo vojno vedno znova aktualna in boleča. Pesem interpretira dramska igralka Saša Mihelčič.


05.09.2024

Barbara Pešut: Ljubosumna

Pesnica in pisateljica Barbara Pešut bogati sodobno slovensko književnost tudi s svojimi erotičnimi besedili. A tudi ko ne piše o erotiki, je njena pisava lahko erotična, strastna, energična in brezkompromisna. Njeno pesem o osebni izkušnji z naslovom Ljubosumna s pravšnjo energijo interpretira Maša Derganc.


04.09.2024

Janez Ramoveš: Variacije na kupe zemle

Pesnik Janez Ramoveš zna z minimalističnimi prijemi ustvariti strašljive in brezkompromisne svetove; tako tudi s pesmijo Variacije na kupe zemlje, ki jo interpretira Tomaž Gubenšek.


03.09.2024

Rade Krstić: Porše

Rade Krstić je pisal čustveno intenzivne pesmi, včasih pa si je dal duška s preprosto, tudi s črnim humorjem zasukano pesmijo. Taka je njegova pesem Porše, ki jo interpretira dramski igralec Jure Kopušar. Utrinek je režiral Jože Valentič 2016.


02.09.2024

Lidija Dimkovska: Azilanti

Pesnica, pisateljica in esejistka Lidija Dimkovska in interpretka Miranda Trnjanin nam s pesmijo Azilanti približata človeške usode, ki jih ne poznamo iz televizijskih novic.


01.09.2024

Cvetka Lipuš: Priročnik za bivanje

Pesnica Cvetka Lipuš, rojena v Železni Kapli na avstrijskem Koroškem, je najprej pisala poezijo s samosvojo erotično poetiko, pozneje pa se je posvetila tudi bolj bivanjskim tematikam. To velja tudi za njeno pesem Priročnik za bivanje, ki je izšla v njeni pesniški zbirki Pojdimo vezat kosti (2010). Interpretira jo dramska igralka Martina Maurič Lazar.


31.08.2024

Carl Sandburg: Modrost morja

Carl Sandburg velja za enega osrednjih ameriških pesnikov prve polovice 20. stoletja. Za svoje delo je prejel tudi Pulitzerjevo nagrado, najbolj pa je zaslovel s pesniško zbirko Chicago Poems (1916). Njegov pesniški izraz je preprost, pesnik je vanj pogosto vpletal tudi socialno tematiko. Pesem Modrost morja, ki jo je prevedel Igor Majaron, interpretira pa jo Pavle Ravnohrib, sicer ne vsebuje te tematike, vsekakor pa iz nje veje človečnost, značilna za njegovo poezijo.


30.08.2024

Mark Strand: Stvari ostajajo cele

Pesnik, esejist in prevajalec kanadskega rodu Mark Strand (1934–2014) je bil eden osrednjih ameriških pesnikov poznega 20. stoletja in začetka 21. stoletja. Za svoje delo je prejel številne nagrade in priznanja, zelo dobro pa je bil sprejet tudi pri bralcih. Njegova poezija je pogosto nostalgična in osebna, v njegovem pisanju je opazen tudi vpliv nadrealizma, pesnik uporablja preprost pesniški jezik, a njegove pesmi vedno znova očarajo. Pesem Stvari ostajajo cele je prevedel Miha Avanzo, interpretira pa jo dramski igralec Branko Jordan.


29.08.2024

Octavio Paz: V soglasju

Mehiški pesnik in esejist Octavio Paz (1914–1998) je eden od najvznemirljivejših pesniških glasov 20. stoletja. Njegovo poezijo zaznamuje nadrealizem, hkrati pa je precej filozofska in refleksijska, a dovolj jasna, da očara, kot na primer pesem V soglasju, ki jo je prevedel Ferdinand Miklavc, interpretira pa jo dramska igralka Majda Grbac.


28.08.2024

Stanka Hrastelj: Vrvohodstvo

Poezijo Stanke Hrastelj (1975) velikokrat zaznamujeta humor in ostrina. V tem duhu nekatere njene pesmi pretresajo današnje stanje sveta in hkrati upesnjujejo izkušnjo bivanja v njem. To velja tudi za pesem Vrvohodstvo, ki jo interpretira dramska igralka Lara Jankovič.


27.08.2024

Boris A. Novak: Zgodba

Boris A. Novak (1953) je mojster pesniških oblik in hkrati zvena besed, ki razpirajo dodatne pomene. V pesmi Zgodba, ki je bila objavljena v pesniški zbirki Mojster nespečnosti (1995), to dokazuje s posebno pesniško obliko – repatim sonetom, sonetom, ki stavi na "čudežne igre". Pesem interpretira dramski igralec Pavle Ravnohrib.


26.08.2024

Ewa Lipska: Začetek tedna

Ewa Lipska (1945), sodobna poljska pesnica, se pogosto loteva vsakodnevnih tem z vrtoglavo metaforiko, a hkrati z ironijo in humorjem. To velja tudi za pesem Začetek tedna, ki sta jo prevedla Krištof Jacek Kozak in Peter Svetina, interpretira pa jo dramska igralka Barbara Žefran.


Stran 1 od 2
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov