Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu
12.04.2023 8 min

Česen – začimba, ki jo Evropejci dolgujemo bizantinskim princesam

Brez česna si danes tako rekoč ni mogoče predstavljati večine evropskih kuhinj. Pa vendar bi se kulinarična zgodovina stare celine kaj lahko zasukala tudi precej drugače …

Allium sativum je stara kulturna rastlina, ki se je iz svoje prvotne domovine – to so bile stepe osrednje Azije – uspešno razširila po vsem svetu in sčasoma postala absolutno nepogrešljiva v regionalnih kuhinjah od Japonske, Koreje in Tajske na vzhodu, prek Italije in Francije, vse do Mehike na zahodu. Tudi pri nas ne moremo brez nje – pa če imamo radi suhe salame ali mediteranske solate. Govorimo, kajpada, o česnu. Pa vendar je bila pot, po kateri je česen zlagoma zavzel svoje odlikovano mesto v naših kuhinjah, precej zavita in vse prej kot samoumevna. Kako zavita, smo preverjali v pogovoru z antropologinjo dr. Svetlano Slapšak.

 

foto: 0fjd125gk87/Pixabay


Pod pokrovko

232 epizod


Pogovorimo se o hrani! Tema, pri kateri – razen morda sestavin – vsekakor ne bomo metali vsega v isti lonec! V oddaji Pod pokrovko na Prvem bomo hrano postregli s priokusom gastronomije, sociologije, umetnostne zgodovine, filozofije in še česa.

12.04.2023 8 min

Česen – začimba, ki jo Evropejci dolgujemo bizantinskim princesam

Brez česna si danes tako rekoč ni mogoče predstavljati večine evropskih kuhinj. Pa vendar bi se kulinarična zgodovina stare celine kaj lahko zasukala tudi precej drugače …

Allium sativum je stara kulturna rastlina, ki se je iz svoje prvotne domovine – to so bile stepe osrednje Azije – uspešno razširila po vsem svetu in sčasoma postala absolutno nepogrešljiva v regionalnih kuhinjah od Japonske, Koreje in Tajske na vzhodu, prek Italije in Francije, vse do Mehike na zahodu. Tudi pri nas ne moremo brez nje – pa če imamo radi suhe salame ali mediteranske solate. Govorimo, kajpada, o česnu. Pa vendar je bila pot, po kateri je česen zlagoma zavzel svoje odlikovano mesto v naših kuhinjah, precej zavita in vse prej kot samoumevna. Kako zavita, smo preverjali v pogovoru z antropologinjo dr. Svetlano Slapšak.

 

foto: 0fjd125gk87/Pixabay

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov