Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 13. avg. 2024

Prvi • Tor, 13. avg.

00:00
Poročila

00:07
Ponovitev: Kaj o aktualnih temah v naši družbi menijo slovenski podjetniki?

01:00
Poročila

Oddaja STORŽ – Starejši v tretjem obdobju renesanse življenja – odkriva številne plasti življenja v zreli dobi, od družbenih pomenov in ekonomskih posledic staranja prebivalstva, dejavnosti starejših ljudi, njihove vključenosti v družbo, možnosti ponovne zaposlitve in medgeneracijskega sodelovanja do rekreativnih dejavnosti, izobraževanja za starejše, zdravstvenih težav in modrih nasvetov znanih Slovencev. STORŽ sicer pripoveduje o starejših, namenjen pa je vsem, ki se sprašujejo o kakovosti življenja.

02:00
Poročila

Glasbena cesta 2.3.1.5 z okusom po prahu in vonjem po poti prinaša izbor glasbe ter osebno razmišljanje, komentarje in analize Petra Barbariča.

03:00
Poročila

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:05
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Drage moje učiteljice in učitelji!

Mnogo vas je… premnogo.
Preveč verjetno, da bi se vas vseh spomnil… da bi si zapomnil vse, ki so z redovalnico v roki prečkali mojo pot k učenosti! In čeprav sem kot učenec o vas verjetno razmišljal podobno kot moji otroci o svojih učiteljih ali pa morda še slabše in (še) bolj ostro, se vas takole iz časovne razdalje prav vseh spominjam blago in predvsem s hvaležnostjo.
In nič novega ne bom povedal, če zapišem, da so se mi v spomin najbolj vtisnili tisti, pred katerimi sem kot učenec najbolj trepetal, se jih bal (zdaj vem, da se temu reče: strahospoštovanje!), ki so veliko zahtevali in smo jih zato temu primerno - mirno lahko rečem - sovražili! In vsi tisti, ki smo jih takrat tako ljubili in častili, ker so se z nami zabavali in nam popuščali, so zdaj le blede sence na sliki spomina in komaj jim še vem imena. Če sploh!
Je že tako: Roka, ki zgolj boža, je sicer prijetna in blaga… a ponavadi uspava. In ne pripelje nikamor. Saj tisti, ki spi, ne hodi. Razen seveda, če ga ne nosi luna! A roka, ki vodi… ki ve kam vodi… ki ve, da mora voditi… trdno stisne. In ne izpusti! In pusti odtis. Boli, o seveda boli, a si na cilju. In mravljinci, ki jih čutiš zaradi stiska, te še leta spominjajo na tistega, ki te je vodil. Ki te je s svojim stiskom, rešil iz prenekatere stiske!
In zdaj kot oče, kot nekdo, ki vzgaja in uči, še toliko bolj cenim vse tiste učitelje na moji poti, ki so kljub moji jezi, slabi volji, grdim besedam in celo sovraštvu, vztrajali… in niso izpustili moje roke… čeprav sem se branil in upiral… in so me pripeljali kamor so me morali pripeljati… kamor so se s svojim poklicem zavezali, da me bodo pripeljali!
In se seveda zavedam, da učiteljic in učiteljev nisem srečeval samo v šolah, v razredih, v predavalnicah… ampak so me učili in vodili prav vsi, ki sem jih srečal in srečeval v življenju…
In se, s strahom zavem, da tudi sam učim in vzgajam in vodim vse, ki jih srečam in srečujem…
In premišljujem kolikokrat sem spustil, ko bi moral držati in kolikokrat držal, ko bi moral spustiti… kolikokrat sem božal, ko bi moral prijeti… kolikokrat sem kazal, ko bi moral voditi… kolikokrat sem bil na počitnicah, ko bi moral učiti…

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Če bi izvor pahljač iskali v Aziji, še zdaleč niste edini. Marsikdo bi verjetno najprej pomislil na ta kontinent, ampak Torkov kviz razkrije, da ni tako. Strokovnjaki domnevajo, da so se pahljače v različnih delih sveta in različnih kulturah razvijale neodvisno. Več o pahljačah pa v naslednjih minutah z izr. prof., dr. Natašo Visočnik Gerželj z Oddelka za azijske študije ljubljanske Filozofske Fakultete.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Benin leži na zahodu Afrike, obkrožajo ga: na severu Niger in Burkina Faso, na vzhodu Nigerija, na zahodu Togo, na jugu pa ima vrata v Atlantski ocean. Tokratni sogovornik Amédée Kazotti prihaja iz mesta Cotonou, za katerega pravi, da je za turiste ponavadi najbolj privlačno, saj ima čudovite plaže in kar 20 hektarov veliko tržnico, na katero prihajajo kupovat in prodajat tudi iz drugih afriških držav. Ima številne spomenike, mogočno zgodovine, predvsem pa te tam »zapeljejo vonji in barve ter nočno življenje«. Jeseni sem se odpeljala v Leskovec pri Krškem, kjer naš sogovornik zdaj živi približno 2 leti.

08:00
Poročila

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.20 na Prvem.
Leta 1966 je na prvo mesto ameriške lestvice prišla skladba Summer in the City skupine The Lovin'Spoonful.

Danes se odpravljamo v državo, ki se je za turiste odprla šele leta 2019. Tako je – Savdsko Arabijo. Tja sta se odpravila Katarina in Rok Hočevar, strastna popotnika, ki sta v svoji potovalni karieri prepotovala že več kot 80 držav. Zakaj sta se odločila ravno za to strogo muslimansko državo in kaj ju je tam tako zelo navdušilo, izveste v današnji Radiosferi. Pred mikrofon je sogovornika povabila Lana Furlan.

08:48
Obvestila

09:00
Poročila

10:00
Poročila

Torkovo dopoldne je rezervirano za različne poglede na aktualne dogodke, ki iz tedna v teden spreminjajo svet, pa tega pogosto sploh ne opazimo. V Intelekti poskušamo skupaj z uglednimi strokovnjaki z različnih področij – gospodarstva, znanosti, kulture, politike in drugih – ponuditi kritično mnenje o ključnih dejavnikih globalnega in lokalnega okolja.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Petnajstminutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanja, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13.00.

Drugi poudarki iz oddaje:
- V Kopru se obeta pet novih stacionarnih radarjev za umirjanje prometa
- Na Gorenjskem imajo dobre izkušnje z uporabo javnega potniškega prometa do najbolj obiskanih planinskih izhodišč
- Čeprav je turistična sezona na vrhuncu, je na Cerkljanskem opazno manj turistov

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Po opravljeni javni razpravi o noveli zakona o gostinstvu smo na gospodarskem ministrstvu preverili, katere pripombe in predloge so dobili in kakšna bo končna rešitev v zvezi s kratkoročnim oddajanjem nepremičnin za turistične namene, ki je med sobodajalci in lastniki nepremičnin dvignila največ prahu. Kako predlagane rešitve ocenjujejo omenjeni, pa tudi hotelirji in pristojni v turistično najbolj obiskanih občinah in kako je v resnici rešljiva kriza na trgu stanovanj?

Gostje:

Matevž Frangež, ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport;
Uroš Buda, zavod Gostoljubnost slovenskih domov;
Gregor Jamnik, združenje hotelirjev Slovenije;
Andreja Cirman, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani;
predstavniki slovenskih občin.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

18:54
Obvestila

… pripravljata Mukiju bratec in sestrica …
Pripoveduje: Aleš Valič
Napisal: Ivan Sivec.
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana 1985.

Ena od zanimivosti naše države (pa ne ravno turistična) so male, bolj in manj stare cerkvice, s katerimi so posejana številna pobočja vzdolž in počez. Tudi pesemsko izročilo je izjemno bogato z nabožno ter legendno tematiko. Krščanstvo, ki smo ga Slovenci sprejeli kmalu po naselitvi, je namreč na ljudsko izročilo naredilo tako izrazit pečat, da ga ni mogoče prezreti. V tednu praznika, ki obeležuje Marijino vnebovzetje, Vam bomo spoštovane poslušalke, cenjeni poslušalci, ponudili izbor pripovednih ljudskih pesmi, katerih zgodbe se nanašajo na Sveto pismo, svetnike, pridigarje ali na dogodke iz Jezusovega in Marijinega življenja.

21:00
Poročila

Po spletu naključij, ki jih prinašajo bolniške odsotnosti, kriminalista tokrat doleti zagoneten primer vloma v sefa na sedežu ene najpomembnejših političnih strank. Pri raziskovanju, kaj je bilo v sefu, komu bi lahko vlom koristil in kdo je storilec, bo inšpektorjema pomagal še forenzik Tim.

Dvanajstdelna kriminalistična serija niza zapletene zločinske primere, ki jih lahko reši samo nezaupljivi in ironični inšpektor Miroslav Gaber. Med reševanjem primerov pa ne bo manjkalo niti osebnih, intimnih zgodb inšpektorja in njegove ekipe.

Režiser: Jože Valentič
Dramaturginja: Vilma Štritof
Tonski mojster: Matjaž Miklič
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina

Inšpektor Miroslav Gaber – Borut Veselko
Inšpektorica Brina Špik – Sabina Kogovšek
Forenzik Tim – Aljaž Jovanović
Šef – Jernej Kuntner
Sekretarka – Iva Krajnc Bagola
Predsednik – Milan Štefe
Milan Kolenec – Matija Rozman
Roman Gerdin – Uroš Smolej

Uredništvo igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija decembra 2014.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

V oddaji poslušamo skladbe:
Bojan Adamič/Vinko Globokar: Ko boš prišla na Bled - solist pozavnist Vinko Globokar (1964)
Jože Privšek: Druga blejska suita (1965)
Janez Gregorc: Nori malar – Mir
Štěpánka Balcarova: Ping Pong Ping - solist trobentač Dominik Krajnčan

23:00
Poročila

Ko je leta 2005 izšel roman Dekle z zmajskim tatujem, je bil njegov avtor, švedski novinar in pisatelj Stieg Larsson že mrtev. Umrl je leto prej in ni doživel izjemnega uspeha svoje trilogije Milenium; leta 2006 je namreč sledil še drugi del Dekle, ki se je igralo z ognjem, leto pozneje pa še sklepni del Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo. V trilogiji je Larsson temačno naslikal švedsko preteklost. Ob novinarju Mikaelu Blomkvistu je glavna junakinja trilogije hekerka Lisbeth Salander. Ob 70-letnici Larssonovega rojstva spoznavamo njegovo brezkompromisno literarno junakinjo.

Prevod Danni Stražar,
interpretacija Maja Gal Štromar,
glasbena oprema Nina Kodrič,
ton in montaža Nejc Zupančič,
režija Alen Jelen.
Posneto leta 2014.
Urednika oddaje Marko Golja, Staša Grahek.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov