Američani se bodo 5. novembra znova odpravili na volitve, ki bodo pomembno vplivale tudi na globalno politično, gospodarsko in varnostno podobo sveta.

Na programih RTV Slovenija že vse leto pozorno spremljamo dogajanje v ZDA, v prihodnjih dneh pa bomo s stopnjevanjem tamkajšnjega političnega brbotanja tudi na naših programih okrepili ponudbo vsebin, ki bodo našim gledalcem, poslušalcem in spletnim uporabnikom pobližje predstavili ameriško družbo, ozadje političnega dogajanja, razložili tamkajšnji volilni in politični sistem.

Vsebine in oddaje bodo nastajale v sodelovanju in medsebojnem prepletanju med novinarji Televizije Slovenija, Radia Slovenija in rtvslo.si.

Na rtvslo.si je že aktiven poseben podportal o volitvah Ameriške volitve 2024 - RTV SLO, na katerem je zbrano vso dogajanje, povezano z novembrskimi volitvami. Pred volitvami so tam dostopne najrazličnejše vsebine, od pogovorov z analitiki, novic o javnomnenjskih raziskavah, do soočenj predsedniških in podpredsedniških kandidatov.

Na spletni strani najdete tudi nov podkast ZDA 2024, v katerem novinarji z zanimivimi sogovorniki analizirajo in iz različnih zornih kotov predstavljajo ameriško družbo, ki se zrcali tudi v intenzivnem predvolilnem dogajanju. Pogovore z gosti bodo izmenjaje vodili prepoznavni televizijski, radijski in spletni novinarji – Mojca Širok, Igor E. Bergant, Gašper Andrinek in Slavko Jerič. Izseki pogovorov bodo objavljeni tudi v radijskih in televizijskih oddajah. Prvi podkasti so že na voljo TUKAJ, novi pogovori bodo na voljo vsak torek in petek do volilnega dne.

Kakšne so pristojnosti ameriškega predsednika? Kako deluje elektorski volilni sistem? Kakšne so pristojnosti in odnosi med ameriškim senatom, kongresom in Belo hišo? Na ta in mnoga druga vprašanja bodo odgovarjali v posebnih prispevkih z virtualnimi prikazi, ki bodo bogatili televizijske informativne oddaje v dneh pred volitvami.

3. novembra ob 22.30 bomo na prvem programu Televizije Slovenija predvajali ameriški dokumentarni film Izbira 2024 – Harris ali Trump. Film predstavi življenjski poti in značaja kandidatov za ameriškega predsednika. S pomočjo bogatega arhivskega gradiva in pričevanj ljudi, ki ju najbolje poznajo, film razkriva ključne trenutke, ki vplivajo na to, kdo in kako bo vodil Ameriko. Avtor filma je večkrat nagrajeni producent in režiser Michael Kirk, ki že tradicionalno pospremi vsakokratne ameriške volitve z dokumentarcem The Choice/Izbira. Njegova dela odlikuje jasno in nepristransko poročanje, ob zadnjih ameriških volitvah leta 2020, ga je lepo sprejelo tudi slovensko občinstvo.

Radio Slovenija bo o predvolilnemu dogajanju v ZDA namenil poglobljene razprave v oddaji Studio ob 17.00, ki bo na sporedu v ponedeljek, 21. 10., na Prvem programu in v oddaji Intelekta dan pozneje.

Seveda pa bo ves čas dogajanje v ZDA intenzivno spremljal tudi dopisnik iz ZDA, ki za predvolilni dan, 4. novembra, pripravlja posebno radijsko oddajo Eppur si muove.

Volilni dan in rezultat volitev – 5. in 6. november

Spletni uporabniki bodo dogajanje na volilni dan v živo spremljali na posebni aplikaciji MMC-živo, kjer bodo tudi ponoči na voljo vse najnovejše informacije v povezavi z volitvami, uporabniki pa bodo tam najprej izvedeli tudi izid volitev in si prebrali prve analize.
5. novembra zvečer, ko bodo v ZDA še potekale volitve, bo ob 20. uri na TV SLO 1 posebna zunanjepolitična oddaja Globus, v kateri bo voditelj Seku M. Conde s strokovnjaki analiziral dotedanje predvolilno in volilno dogajanje.

Naslednje jutro, 6. novembra, ko je pričakovati rezultat volitev, pa bo na prvem programu Televizije Slovenija ob 6.00 posebna zunanjepolitična oddaja, ki jo bo vodila Mojca Širok. Gledalci bodo slišali uradni rezultat volitev, prve analize in tudi komentarje na odločitev ameriških volivcev.

Prvi program Radia Slovenija za jutro po volitvah od 5. ure zjutraj pripravlja prilagojen program, ko bodo štetje glasov, prve povolilne kombinacije in odzive ob rednih informativnih oddajah pospremili tudi z izrednimi programskimi vsebinami. Analizi ameriških volitev bo namenjena tudi oddaja Ob osmih, v Radiosferi pa bodo poiskali tudi pogled na dogajanje iz vrst Slovencev, ki že dolga leta živijo in ustvarjajo preko luže.

Dogajanje bodo spremljali tudi v preostalih dnevnih informativnih oddajah ter s posebnimi programskimi vklopi, vse skupaj pa bodo zaokrožili z oddajo Studio ob 17.00 na Prvem.