Foto:
Foto:
Anton Rous bo na majskih volitvah imel resnega tekmeca.

Po njegovih besedah je leto 2005 za stranko, ki je imela ustanovni kongres 8. februarja 1990, prelomno, saj morajo pred kongresom pregledati in nadgraditi programske usmeritve stranke, pomembna pa bo tudi odprtost stranke za druge generacije.

Zdajšnji predsednik Anton Rous je dejal, da želi DeSUS postati moderna stranka in se ostro odzval na pozive k zmanjševanju pravic upokojenim. Koalicijska pogodba določa, da se socialne pravice ne bodo zmanjšvale, in temu, pravi Erjavec, v DeSUS-u verjamejo.

Nesoglasja v stranki, nastala ob vstopanju v koalicijo, so bila presežena z odločitvijo o sklicu kongresa 20. maja. Na njem naj bi program razširili, stranko pa odprli tudi za druge skupine ljudi.

Začetek leta 1989
Zametki DeSUS-a segajo v leto 1989, ko so v zvezi društev upokojencev v Mariboru ugotovili, da lahko le z ustanovitvijo stranke ohranijo pravice upokojencev. Po mnenju Erjavca je stranka zdaj pomemben partner v vladi, koalicijskemu programu pa s svojim sodelovanjem daje večjo socialno noto.

"Minili so časi, ko so lahko stranke zastopale le ozke interese, zato se mora stranka po kongresu odpreti navzven, zanimati pa jo morajo vsa vprašanja in ne le socialna," je še dejal Erjavec.