Pred 21. leti je JLA z oklepniki poskušala zavzeti učni center v Pekrah, a so se naborniki in pripadnii Teritorialne obrambe skupaj s civilisti temu uprli. Foto: MMC RTV SLO
Pred 21. leti je JLA z oklepniki poskušala zavzeti učni center v Pekrah, a so se naborniki in pripadnii Teritorialne obrambe skupaj s civilisti temu uprli. Foto: MMC RTV SLO

Še pred uradno slovensko osamosvojitvijo so se v mariborskem učnem centru pojavile napetosti med jugoslovansko vojsko ter pripadniki teritorialne obrambe in 170. učnega centra, s katero je JLA nameraval pokazati svojo vojaško silo in tako posegel v miren proces slovenskega osvobajanja oz. ga želel preprečiti, so na ministrstvu za obrambo zapisali v sporočilu za javnost.

Maja 1991 je v Pekrah in na Igu pri Ljubljani Slovenija, ki se je pet mesecev prej na plebiscitu izrekla za samostojnost, začela usposabljati prve slovenske nabornike. To je takratnim voditeljem Jugoslavije predstavljalo ne samo izziv, ampak tudi žalitev.

Jugoslovanska ljudska armada je zato v Pekrah načrtovano pokazala, da se ne bo odrekla poseganju v politično življenje in da je pripravljena tudi nasilno poseči v proces osamosvajanja Slovenije. Vendar so se ji pripadniki Teritorialne obrambe, naborniki in Mariborčani uprli - učni center so spremenili v pravo malo trdnjavo, ki jo je obkrožala množica civilistov. Ti so proti potezam JLA-ja najprej demonstrirali, nato pa mirno, a odločno pokazali, da jugoslovanski vojski vstopa v učni center ne bodo dovolili.

Žal je spontana akcija s seboj prinesla tudi prvo žrtev osamosvojitve - pod oklepnikom je umrl občan Miklavža pri Mariboru, Josef Simčik.

Ob tej priložnosti bo v Pekrah osrednja slovesnost, na kateri bo govornik poveljnik Poveljstva za doktrino, razvoj, izobraževanje in usposabljanje slovenske vojske, brigadir Vladimir Maher.