Zgrajenih bo 37 odstotkov manj stanovanj kot lani. Foto:
Zgrajenih bo 37 odstotkov manj stanovanj kot lani. Foto:

To je za 37 odstotkov manj, kot je znašala površina stavb, ki je bila predvidena za gradnjo z gradbenimi dovoljenji, izdanimi v enakem obdobju lani. Statistični urad tudi navaja, da se je za 37 odstotkov zmanjšala tudi površina načrtovanih stanovanjskih in nestanovanjskih stavb.

Sicer pa je največ stanovanjskih površin, 64 odstotkov, načrtovanih v enostanovanjskih stavbah oziroma hišah, največ površin v nestanovanjskih stavbah, 28 odstotkov pa bo namenjenih industrijskim in trgovskim stavbam.

Povprečno stanovanje bo veliko 80 kvadratnih metrov, v hiši več kot 170
Z izdajo gradbenih dovoljenj v letošnjem drugem četrtletju je bilo predvidenih skoraj 2.000 stanovanj oziroma 34 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Stanovanja se bodo gradila v stanovanjskih in nestanovanjskih stavbah, 95 odstotkov pa bo novogradenj.

V večstanovanjskih stavbah je načrtovanih 49 odstotkov stanovanj s povprečno velikostjo 80 kvadratnih metrov, medtem ko bo povprečna velikost stanovanj v hišah več kot 170 kvadratnih metrov.

Največ stanovanj, 553 ali 28 odstotkov, se bo gradilo v osrednjeslovenski regiji, najmanj, 14 odstotkov, pa v zasavski regiji.