V Svizu ne podpirajo stoodstotnega državnega financiranja zasebnih šol, saj naj bi zasebne šole to postavljalo v privilegiran položaj. Foto: RTV SLO
V Svizu ne podpirajo stoodstotnega državnega financiranja zasebnih šol, saj naj bi zasebne šole to postavljalo v privilegiran položaj. Foto: RTV SLO
Zakon predvideva, da bi se s poenotenjem financiranja šolam prepovedalo zaračunavanje šolnin, s čimer naj bi se preprečilo tudi morebiten elitizem in socialno neenakost otrok, kar predlogu sprememb mnogi očitajo. Foto: RTV SLO
Cukjati prejel "šolsko peticijo"

V petek bodo poslanci namreč obravnavali spremembe zakonov o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja ter zakona o osnovni šoli, ki so doslej dvignile že veliko prahu. Zakon o financiranju in organizaciji vzgoje in izobraževanja je namreč v javnosti ter stroki sprožil vrsto pomislekov glede 100-odstotnega državnega financiranja zasebnih šol. V Sindikatu vzgoje in izobraževanja so pred začetkom zbiranja podpisov poudarili, da so zasebne šole zaželene, in poudarjajo pravico staršev do svobodne izbire, ne podpirajo pa njihovega stoodstotnega državnega financiranja, saj naj bi zasebne šole to postavljalo v privilegiran položaj.

Šolski minister in zainteresirana stroka vsak na svojem bregu?
Svizu se zdi sporna tudi racionalizacija javnega šolstva, ki spremlja napovedane spremembe. Zlasti jih pri tem moti vse večje število otrok v oddelkih. Sindikat nasprotuje tudi predlaganemu združevanju šol in vrtcev v centre, spremenjenemu financiranju zasebnih šol in financiranju javnih šol po številu učencev. Podobne pomisleke do zakona kot Sviz ima tudi Dijaška organizacija Slovenije.

Poslanka Zaresa Majda Širca je pred kratkim dejala, da na področju šolstva ne gre le za reforme, ampak za revolucijo. Zatrdila je, da je šolski minister Milan Zver sam na enem bregu, medtem ko naj bi bila zainteresirana javnost na drugem. Barbara Žgajner Tavž iz SNS-a pa je opozorila, da so spremembe slabe, brez konkretnih analiz in raziskav ter brez soglasja s strokovno javnostjo.

Pobuda za šolstvo po meri človeka in katoliški pedagogi spremembe podpirajo
Na Svizovo zbiranje podpisov se je odzvalo tudi društvo Pobuda za šolo po meri človeka, ki je opozorilo, da si Sviz v polemiki o financiranju zasebnega šolstva neupravičeno lasti stroko. Zakonske spremembe pa podpirajo tudi v Društvu katoliških pedagogov Slovenije. Zagovorniki se sicer zavzemajo za kakovostno in pravično šolstvo, s katerim pozitivne vrednote javnega šolstva ne bodo ogrožene.

Minister za šolstvo Milan Zver meni, da bo novela zakona pozitivno prispevala h kakovosti in organiziranosti slovenskih šol in da s temi spremembami v nobenem primeru ne ogrožajo javnih šol.

Cukjati prejel "šolsko peticijo"