Univerze naj bi absolventski staž po drugi bolonjski stopnji uredile kar v statutih. Foto: EPA
Univerze naj bi absolventski staž po drugi bolonjski stopnji uredile kar v statutih. Foto: EPA

Medtem ko sta pravica in trajanje absolventskega statusa po prvi bolonski stopnji nedvoumno določena v 70. členu Zakona o visokem šolstvu, pa svet univerzam in visokošolskim zavodom priporoča, da v statutih inštitucij opredelijo tudi status študenta druge stopnje bolonjskega študija, tako da ta preneha po 12 mesecih po končanem zadnjem semestru študija.

Na seji sveta, ki mu predseduje minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič, so sicer obravnavali besedilo osnutka novele zakona o visokem šolstvu. Ta bo prihodnji teden v medresorski vladni obravnavi, parlament pa naj bi ga sprejemal na junijski seji.

Predstavniki ŠOS-a so se obrnili tudi na ministra za zdravje Boruta Miklavčiča, saj želijo, da čim prej skliče sestanek delovne skupine, ki bo reševala težave z zdravstvenim zavarovanjem študentov starejših od 26 let. Ti zaradi sprememb zakona o zdravstvenem zavarovanju niso več upravičeni do zavarovanja prek staršev.

ŠOS je ministrstvo opozoril še na problematiko varstva otrok študentskih družin in ukinitev subvencioniranega javnega prevoza za dijake in študente.

A. K. K.