Člani komisije so s sklepom podprli tudi vse pobude za utrjevanje vsestranskega obmejnega sodelovanja in podprli dejavno vlogo Slovencev v sosednjih državah pri tem sodelovanju. Foto: MMC RTV SLO
Člani komisije so s sklepom podprli tudi vse pobude za utrjevanje vsestranskega obmejnega sodelovanja in podprli dejavno vlogo Slovencev v sosednjih državah pri tem sodelovanju. Foto: MMC RTV SLO
Kot je dejal premier Pahor, se je slovenska vlada odločila, da ne bo varčevala pri sredstvih, namenjenih za avtohtoni narodnostni skupnosti, in jima tako kljub skrb vzbujajočim gospodarskim in socialnim okoliščinam zagotavlja osnovna sredstva. Foto: MMC RTV SLO

Predstavniki Slovencev v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in Hrvaškem so na nujni seji razpravljali predvsem o njihovem aktualnem položaju v omenjenih državah. Med drugim so spregovorili tudi o finančnem položaju oziroma krčenju sredstev za pripadnike slovenske manjšine v Italiji in na Madžarskem. Govorili so tudi o položaju Slovencev v Avstriji, pri tem o vprašanjih dvojezične topografije, dvojezičnega šolstva in notifikacije Avstrijske državne pogodbe ter o položaju Slovencev na Hrvaškem.

Seje komisije se je udeležil tudi premier Borut Pahor, komisija pa je vlado pozvala, da na vseh dvostranskih in drugih mednarodnih srečanjih opozarja na nerešena vprašanja slovenske manjšine v sosednjih državah.

Za utrjevanje vsestranskega obmejnega sodelovanja
Člani komisije so s sklepom podprli tudi vse pobude za utrjevanje vsestranskega obmejnega sodelovanja in podprli dejavno vlogo Slovencev v sosednjih državah pri tem sodelovanju.

Kot je dejal premier Pahor, se je slovenska vlada odločila, da ne bo varčevala pri sredstvih, namenjenih za avtohtoni narodnostni skupnosti, in jima tako kljub skrb vzbujajočim gospodarskim in socialnim okoliščinam zagotavlja osnovna sredstva. Po njegovih besedah je skrb vzbujajoče, da se vlade v sosednjih državah zaradi teh okoliščin odločajo za "restrikcijo", ko gre za financiranje institucij slovenske manjšine.

Žekš: Manjšinsko vprašanje najbrž nikoli ne bo rešeno
Minister za Slovence po svetu Boštjan Žekš pa je glede prihodnosti dejal, da bi bilo v pristopu reševanja manjšinske problematike treba zavzeti ostra stališča, po drugi strani pa prijaznost. Po Žekšovih besedah se je treba zavedati, da manjšinsko vprašanje najbrž nikoli ne bo rešeno in da ga bo treba reševati kulturno.

Minister je tudi poudaril, da so pripadniki slovenske manjšine državljani druge države, ki mora zanje skrbeti, slovenska država pa lahko bdi nad tem.

B. K.