Pahor in Berlusconi sta se v Bruslju dogovorila o pomoči slovenski manjšini v Italiji. Foto: EPA
Pahor in Berlusconi sta se v Bruslju dogovorila o pomoči slovenski manjšini v Italiji. Foto: EPA

Tako se je ministrstvo za zunanje zadeve odzvalo na potrditev proračuna za leto 2009, ki ga je v petek izglasoval italijanski parlament in v katerem je predvideno krčenje sredstev za slovensko manjšino v Italiji. Na spletni strani ministrstva so zapisali, da pričakujejo, da bo italijanska vlada upoštevala dogovor slovenskega premierja Boruta Pahorja in njegovega italijanskega kolega Silvia Berlusconija, ki sta ga sklenila na zasedanju Evropskega sveta v Bruslju 11. decembra.

Berlusconi je Pahorju takrat zagotovil, da bo vlada v Rimu "na primeren način v prihodnjih mesecih naredila vse, da bi slovenska manjšina dobila približno enako vsoto denarja, kot jo ima zdaj".

Proračun ni v korist slovenski manjšini
Italijanska poslanska zbornica je v petek dokončno potrdila zakon o proračunu za prihodnje leto. Proračun je predtem potrdil že senat, veljati pa bo začel z novim letom. Kljub dogovoru med Pahorjem in Berlusconijem pa proračun ne vsebuje dopolnil, s katerimi bi se italijanska vlada zavezala, da ne bo znižala sredstev za slovensko manjšino v Italiji.

B. T.