Tako so slovenski dijaki v Trstu pred kratkim protestirali proti napovedanemu krčenju sredstev za manjšinske šole. Foto: www.slomedia.it
Tako so slovenski dijaki v Trstu pred kratkim protestirali proti napovedanemu krčenju sredstev za manjšinske šole. Foto: www.slomedia.it

V spomenici, ki jo je prejel veleposlanik Alessandro Pietromarchi, so obravnavana številna vprašanja, na katera že nekaj let opozarja slovenska manjšina v Italiji. V prvi vrsti gre za težave z izvajanjem zakona za zaščito slovenske manjšine, in sicer na področju financ in reforme šolstva.

Glede financiranja dejavnosti in ustanov slovenske manjšine Slovenija pričakuje, da bo Italija spremenila tisti del proračunskih postavk, ki predvidevajo precejšnje krčenje prispevkov za slovensko manjšino. Slovenija pričakuje, da morebitno krčenje finančnih donacij ne bo prizadelo kulturnih dejavnosti manjšine. Pri tem bi bili na udaru zlasti mediji in gledališča.

Šolska reforma naj se ne izvede
Kar pa zadeva šolsko reformo, Slovenija pričakuje ohranitev zdajšnjega stanja na šolah s slovenskim učnim jezikom v tržaški in goriški pokrajini kot tudi na dvojezični šoli v Špetru Slovenov v Beneški Sloveniji. Kot je znano, reforma sicer predvideva krčenje sredstev za šole manjšincev, zaradi česar grozi, da se bo število teh šol močno zmanjšalo.

Dokument izraža zaskrbljenost tudi glede neupoštevanja vidne dvojezičnosti, za kar je sicer pristojen predsednik deželne vlade Furlanije - Julijske krajine.

E. S.