Akcija 40 dni brez alkohola sovpada s postnim časom. Foto: BoBo
Akcija 40 dni brez alkohola sovpada s postnim časom. Foto: BoBo

"Cilj akcije ni vzgajanje abstinentov, temveč je njen namen, da bi se učili imeti mero," je ob začetku akcije dejal Imre Jerebic iz Slovenske Karitas. Obenem želijo z akcijo spodbuditi solidarnost s tistimi, ki zaradi alkohola trpijo.

V Slovenski Karitas opozarjajo, da so alkoholne pijače v Sloveniji vrednota, čeprav čezmerno popivanje povzroča veliko škode. Čezmerno pitje najbolj prizadene moške srednjih let, pri Karitas pa opozarjajo tudi na porast popivanja med ženskami in mladimi. Slovensko Karitas pa skrbi tudi visoka družbena strpnost do popivanja.

Opozorilom pred čezmernim popivanjem se je pridružil tudi Igor Velov z javne agencije za varnost prometa, ki sodeluje v akciji. "Statistika kaže, da smo v samem vrhu po porabi alkohola," je dejal Velov in dodal, da se to vidi tudi v prometni statistiki. Število smrtnih prometnih nesreč zaradi alkohola se namreč ne spreminja, v zadnjem letu pa so opazili tudi povečanje števila mladih, ki vozijo pod vplivom alkohola.

Poleg prometa pa je alkohol povezan tudi s samomori in nesrečami pri delu, zato Velov opozarja, da mora vsak začeti s premislekom pri sebi. "Akcija 40 dni brez alkohola je priložnost, da se obrnemo vase in si dokažemo, da smo močni."