Foto:
Foto:
Nadškof in apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castello.
Slovesnosti se je udeležil vrh slovenske vlade.
Uranu je čestital tudi njegov predhodnik Franc Rode.

Kot je v svojem nagovoru in zahvali med drugim poudaril Uran, je sprejetje te službe breme in križ, pa tudi dar in velika odgovornost.

Po uvodnem nagovoru je nuncij Santos Abril y Castello prebral papeško bulo o Uranovem imenovanju za ljubljanskega nadškofa in slovenskega metropolita ter mu izročil škofovsko palico.

Uranov predhodnik Franc Rode je novega nadškofa spomnil na preizkušnje, ki ga čakajo, in dejal, da bo najbolj priljubljen in osovražen človek na Slovenskem. Pozdravni govor je sklenil z besedami: "Imenuješ se Uran, bodi orel".


Ogledate si lahko tudi posnetek slavnostnega obreda.

Na slovesnosti tudi predsednik vlade Janez Janša
Slovesnosti se je udeležilo več visokih gostov, med katerimi so bili skoraj vsi predstavniki slovenske vlade s predsednikom Janezom Janšo, ljubljanska županja Danica Simšič in rektor ljubljanske univerze Jože Mencinger ter cerkveni dostojanstveniki iz Slovenije in tujine.

Generalni vikar je Andrej Glavan
Novi ljubljanski nadškof in metropolit je za generalnega vikarja izbral ljubljanskega pomožnega škofa Andreja Glavana.

Mesto ljubljanskega nadškofa je bilo prazno od aprila
Alojz Uran je bil 25. oktobra imenovan za šestega ljubljanskega nadškofa in petega metropolita. Ljubljanski nadškofijski sedež se je sprostil aprila, ko je bil nadškof Franc Rode v Rimu imenovan za prefekta kongregacije za ustanove posvečenega in skupnosti apostolskega življenja.

Prvi škof ljubljanske škofije je bil grof Žiga Lamberg (1463-1488), prvi nadškof in metropolit v ljubljanski nadškofiji pa je bil baron Mihael Brigido (1788-1806).