Branko Slak bo od zdaj naprej ravnatelj Višje policijske šole. Foto: RTV SLO
Branko Slak bo od zdaj naprej ravnatelj Višje policijske šole. Foto: RTV SLO
Brane Kadiž
Policija je zatrdila, da se je udaril sam, a fotografije v časopisu Dnevnik kažejo drugače. Foto: RTV SLO

Ta policija je ušla iz nadzora. To je bilo kot na Kosovu leta 1991 in ni bilo razloga.

Marjan Jerman o ravnanju policije pri Ambrusu
Pavle Čelik

Naloga varuha ni, da nekaj naredi, ampak da opravlja nadzor nad tem, kaj izvršna veja oblasti naredi in česa ne.

Matjaž Hanžek v intervjuju za MMC
Matjaž Hanžek
Ombudsman se je o pristojnostih razgovoril že v našem intervjuju. Foto: RTV SLO
Odmevi na dogodke v Ambrusu
Romšek razrešil načelnika PU Ljubljana

Generalni direktor policije Jože Romšek je na njegovo mesto imenoval dozdajšnjega direktorja PU-ja Murska Sobota Aleksandra Jevška, Slak pa bo od zdaj naprej ravnatelj višje policijske šole. Za zamenjavo se je odločil zaradi "pomanjkljivosti, zlasti v zvezi s prenosom informacij, povezanih z izvajanjem nekaterih operativnih ukrepov v preteklih aktualnih dogodkih". Pojasnilo policije, kaj natančno to pomeni je bilo zelo skopo.

V sobotnem prerivanju pri Ambrusu, kjer se je na protestu proti družini Strojan zbralo več sto krajanov, je bil poškodovan najmanj en človek. Romšek je že odredil izredni nadzor, da bi ugotovili, kaj natanko se je dogajalo.

Dogodki pri Ambrusu so sporrni, ker policisti s predpisanim postopkom niso povedali vaščanom, da bodo uporabili fizično silo, ampak so brez opozorila začeli udrihati po množici. To je potrdil tudi novinar Radia Slovenija Marjan Jerman, čeprav je policija uradno zanikala uporabo sile. V časopisu Dnevnik pa so objavili fotografije, iz katerih je razvidno, da so vaščana poškodovali policisti in da se ni poškodoval sam, kot je trdila policija. Notranji minister Dragutin Mate se je za napad osebno opravičil.

Nekdanji prvi mož policije Pavle Čelik pa je ravnanje policistov pri Ambrusu označil kot potrebno. Meni, da je policija hotela narediti red in zaščititi situacijo, očitno pa je bilo to preveč," ker so posegli v lovišče političnih strank te koalicije".

Račun bodo plačali koroški Slovenci
Romska problematika pa neti ogenj tudi na drugih področjih. Varuh za človekove pravice Matjaž Hanžek je s svojimi izjavami, ki jih je dal za avstrijsko tiskovno agencijo, izzval ogorčenje vladajočega SDS-a. Hanžek je namreč govoril tudi o reševanju romske problematike.

V poslanski skupini SDS-a menijo, da je Hanžek s svojimi izjavami prestopil "meje strpnega govora in odnosa do lastne države." Trdijo, da je Hanžek v intervjuju "Slovence, slovensko vlado in predsednika vlade ... primerjal z Jörgom Haiderjem, vlado pa obdolžil, da dopušča blokade proti vrnitvi Romov, kar je primerjal s Srbsko krajino." SDS se s takimi obtožbami ne strinja in Hanžka med drugim poziva, da v sklopu poziva treh predsednikov - Cukjatija, Drnovška in Janše - k strpnosti deluje konstruktivno, iščoč rešitve pri iskanju življenjskega prostora za družino Strojan.

Je Hanžek res prestopil mejo?
Hanžek je v intervjuju primerjal le delovanje slovenske vlade z dejanji koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja, ne pa tudi premierja in na splošno vseh Slovencev, kot je zapisano v SDS-ovem sporočilu za javnost.

Po njegovem mnenju sta ravnanji sicer enaki; ne samo zaradi Romov, ampak tudi zaradi prejšnjih odločitev slovenskih desnih strank. Ombudsman je opozoril še na mnenje slovenske desnice pri gradnji džamije v Ljubljani - desnica naj bi po Hanžkovih besedah v javnosti ustvarjala vzdušje proti gradnji - in pri reševanju težave t. i. izbrisanih. Hanžek meni, da bodo posledice nepravne države čutili prav koroški Slovenci, saj država, ki ima sama težave, ne more verodostojno zagovarjati interesov svoje manjšine v drugi državi. Hanžek tudi meni, da se brez posredovanja od zunaj ne bo nič rešilo in da mora EU opozoriti Slovenijo, da morajo njene ustanove posredovati v skladu z zakonodajo.

Kdo naj dela in kdo naj opozarja
Poslanska skupina SDS-a še poziva Hanžka, "da se seznani z aktivnostmi te vlade, ki je v dveh letih na področju romske problematike storila veliko več kot trenutno najglasnejši kritiki reševanja problematike." Hanžek je o tem govoril tudi v intervjuju, ki ga je junija dal za MMC. Opozoril je, da vlada zelo pogosto govori, kaj bi kot ombudsman moral narediti in kaj ni, pa bi moral, s čimer po njegovem mnenju priznava, da nima pojma ali pa noče imeti pojma o tem, kaj je v pristojnosti varuha človekovih pravic. "Če torej varuhu očitajo, da nečesa ni naredil, sami sebi očitajo, da tega niso naredili," je dodal. Hanžek, ki Ambrusa do zdaj ni obiskal, je enkrat s svojim prekomejnim delovanjem že "razjezil" oblast, ko je o dogajanju v zvezi z Romi obvestil Svet Evrope, saj so mu očitali, da neprimerno blati podobo Slovenije v svetu. Ko je komisar te organizacije Thomas Hammarberg takrat prišel na obisk je pojasnil, da je varuh ravnal prav.

Romi odpovedali protest
Za danes je bil napovedan protest Romov pred poslopjem DZ-ja, a so ga odpovedali, saj bi Romi z njim lahko več izgubili kot pridobili. Romski svetniki so napovedali, da se bodo ponovno sešli in oblikovali stališča do novonastale situacije. Svojo odločitev bodo sporočili konec tedna.

Zakoni naj veljajo za vse državljane, Strojanovi pa naj gredo na Zaplano
Na dogodke pri Ambrusu sta se odzvala tudi SLS in SNS. Slovenska ljudska stranka meni, da je prava pot za reševanje zapletov v zvezi z družino Strojan v zagotavljanju državnih in občinskih oblasti, da bodo zakoni veljali enako za vse državljane. Samo tako se ne bodo pojavljali nestrpni odzivi. Medtem pa Zmago Jelinčič kritizira policijo. Poudarja, da je bila proti državljanom pogumna, pri incidentu na Hotizi pa se ni znala pravilno odzvati. Jelinčič predsedniku Drnovšku, ki je pozval k mirnemu reševanju zapletov s Strojanovimi, predlaga, da bi se družina Strojan preselila na Zaplano.

Ta policija je ušla iz nadzora. To je bilo kot na Kosovu leta 1991 in ni bilo razloga.

Marjan Jerman o ravnanju policije pri Ambrusu

Naloga varuha ni, da nekaj naredi, ampak da opravlja nadzor nad tem, kaj izvršna veja oblasti naredi in česa ne.

Matjaž Hanžek v intervjuju za MMC
Odmevi na dogodke v Ambrusu
Romšek razrešil načelnika PU Ljubljana