Razlika med obema raziskavama je skoraj 10-odstotna. Foto: RTV SLO
Razlika med obema raziskavama je skoraj 10-odstotna. Foto: RTV SLO
Janez Janša
Janša je pred dnevi izrazil začudenje zaradi (pre)velikega zaupanja v raziskavo Politbarometer. Foto: EPA

Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je v decembrski raziskavi ugotovil, da je podpora vladi ta mesec padla na 48,8 odstotka vprašanih, medtem ko jo je novembra podpiralo še 51,8 odstotka ljudi. Oktobra je bil delež podpore 54,5-odstoten.

Vladi decembra podporo odreka 41 odstotkov vprašanih, mesec prej je bilo takih 36,9 odstotka. Oktobra vlade ni podpiralo 41,6 odstotka ljudi.

Mediana je v sedmih analizah, ki jih je pripravila za kabinet predsednika vlade, preučevala odnos javnosti do vlade in njenih ministrstev, obenem pa redno spremlja strankarske preference in nekatera druga aktualna družbena vprašanja.

V analizi je je bilo vedno anketiranih okoli 900 ljudi, starejših od 18 let, vzorec pa naj bi bil reprezentativen po spolu, starosti, izobrazbi in statističnih regijah.

Politbarometer precej manj ugoden
Premier Janez Janša je sicer pred dnevi ob predstavitvi manj ugodnih rezultatov, ki jih je objavil Center za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij pri Fakulteti za družbene vede, dejal, da ga čudi, zakaj se "vsi sklicujejo na to, najmanj verodostojno raziskavo."

Po Politbarometru naj bi vlado decembra podpiralo le 39 odstotkov vprašanih, kar je sedem odstotkov manj kot novembra, ko je vlado podpiralo še 46 odstotkov ljudi.