47 odstotkov vprašanih meni, da vlada dela prej slabo. Foto: RTV SLO
47 odstotkov vprašanih meni, da vlada dela prej slabo. Foto: RTV SLO

Tudi ocena celoletnega dela Janševe vlade je pod vtisom "zadnjih dogodkov"

Slavko Kurdija, center za raziskovanje javnega mnenja
Protest sindikatov podpira 65 odstotkov anketirancev. Foto: RTV SLO

To je za sedem odstotkov manj kot novembra. Vlade ne podpira 48 odstotkov vprašanih, kar je pet odstotkov več kot novembra. Neopredeljenih je 13 odstotkov vprašanih, medtem ko jih je bilo novembra 11 odstotkov, je pojasnil Slavko Kurdija s Centra za raziskovanje javnega mnenja.

Vlada je tako prvič dobila več nepodpore kot podpore. Kurdija je dejal, da je vlada prišla v svoje zrelo obdobje, evforično obdobje po volitvah, ki pa je trajalo razmeroma dolgo, pa po njegovem namreč ni bilo realno.

Če primerjamo vlade premierov Janeza Drnovška in Antona Ropa za obdobje od 2001 do 2004, naj tako nizke podpore ne bi imela nobena od obeh vlad, prav tako pa tudi ne tako visoke nepodpore.

Največ podpore še vedno SDS-u
Najvišjo podporo med strankami ima še vedno SDS, ki ga podpira 20 odstotkov vprašanih, kar pa je tri odstotke manj kot novembra. LDS-u se je podpora zvišala s 15 na 16 odstotkov.

Reforme ne uživajo velike podpore
Politbarometer je meril tudi mnenje ljudi glede reform vlade. Demonstracije sindikatov zaradi nestrinjanja z reformami odobrava 65 odstotkov vprašanih, 24 odstotkov tega ne odobrava, 11 odstotkov pa je neopredeljenih. Da je vlada sprejela okvirni predlog reform, je pritrdilno odgovorilo 62 odstotkov vprašanih, od teh pa jih 53 odstotkov ne podpira reform, 29 odstotkov pa reforme podpira.

Anketiranci so ocenili tudi uspešnost dela državnih organov. Vrstni red:
1. predsednik države
2. predsednik vlade
3. predsednik DZ-ja
4. opozicija
5. vlada
6. državni zbor
7. ustavno sodišče

Napovedano vladno službo za koordinacijo reform z Jožetom P. Damijanom kot novim ministrom na čelu ne odobrava 39 odstotkov vprašanih, odobrava pa 33 odstotkov.

Glede ukinitve urada za preprečevanje korupcije 60 odstotkov vprašanih ukinitve ne odobrava, 21 odstotkov pa se s tem strinja. 19 odstotkov je neopredeljenih.

Premier Janez Janša, ki se sicer udeležuje zasedanja voditeljev EU-ja, je dejal, da se ne vznemirja zaradi slabše podpore. Kakšnega vznemirjanja zaradi tega v Sloveniji in v Evropi ne bo, je dejal.

Tudi ocena celoletnega dela Janševe vlade je pod vtisom "zadnjih dogodkov"

Slavko Kurdija, center za raziskovanje javnega mnenja