Trenutno najmanj priljubljena politika v državi, sodeč po anketi Dela. Foto: BoBo
Trenutno najmanj priljubljena politika v državi, sodeč po anketi Dela. Foto: BoBo

PS je na tretjem mestu s 7,7-odstotno podporo vprašanih. Za prvimi tremi strankami so SLS s 6,9 odstotka, NSi s 3,9 odstotka ter DL in DeSUS s po 3,2 odstotka glasov anketiranih.

Delo izpostavlja padec podpore DL-ju, in sicer z decembrskih 6,1 odstotka na zdajšnjih 3,2 odstotka. Za približno dva odstotka se je zmanjšala tudi podpora SDS-u, s 13,6 na 11,7 odstotka. Podpora SLS-u pa je zrasla. Tako je ta strank povsem blizu PS-ju.

Delo poudarja tudi nepovezanost priljubljenosti strank s priljubljenostjo njihovih predsednikov. Gregor Virant je tako tretji najbolj priljubljen politik, medtem ko sta Janez Janša in Zoran Janković na koncu lestvice. Na Delu razloge za to iščejo v dejstvu, da se je anketiranje začelo še pred objavo poročila KPK-ja.

Anketa kaže, da se volitev ne bi udeležilo 18,3 odstotka vprašanih, neopredeljenih je 11,4 odstotka, za nobeno od navedenih strank se ne bi odločilo 15,2 odstotka vprašanih, za kakšno drugo pa bi se jih odločilo 1,4 odstotka.

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je trajalo od 7. do 10. januarja na reprezentativnem vzorcu 702 odraslih državljanov. Opravil ga je oddelek za tržne raziskave Dela Stik.

Ocena vlade nekoliko zrasla, mnenje o njej še vedno zelo slabo
Medtem ko je bila ocena vlade 2,14, je zdaj 2,25. Kot negativno ali zelo negativno je njeno delo v zadnjem mesecu ocenilo skupaj 71,1 odstotka anketiranih, pozitivno in zelo pozitivno pa skupaj 22,1 odstotka.

Tudi delo DZ-ja večina ocenjuje kot negativno. Tako meni 67,1 odstotka anketiranih, pozitivno oceno pa je parlamentu za njegovo delo dalo 20,9 odstotka anketiranih. Parlament si je za svoje delo v zadnjem mesecu sicer prislužilo oceno 2,37.

Z lestvice priljubljenosti izpadata Janša in Janković
Na dnu lestvice priljubljenosti politikov je Janković, le malce pred njim pa je Janša. Obeh tako prihodnji mesec na lestvici ne bo.

Na prvem mestu je predsednik Borut Pahor, na drugem minister za gospodarski razvoj in tehnologijo ter predsednik SLS-a Radovan Žerjav, na tretjem pa predsednik DZ-ja in DL-ja Gregor Virant. Danilo Türk je peti. Najvec anketiranih je predlagalo, da se prihodnji mesec na lestvico uvrstita Žiga Turk in Vinko Gorenak, še piše Delo.