Po navedbah Dela je za marsikoga presenečenje, za koliko je stranki LMŠ zrasel rating. Foto: BoBo
Po navedbah Dela je za marsikoga presenečenje, za koliko je stranki LMŠ zrasel rating. Foto: BoBo

Kot navaja Delo, se je Marjanu Šarcu in njegovi stranki LMŠ prvič po junijskih volitvah uspelo zavihteti na prvo mesto tako med strankami kot med priljubljenostjo med politiki. Izboljšali sta se tudi oceni dela vlade in državnega zbora.

Še novembra bi takrat drugo- in tretjeuvrščena stranka, LMŠ in SD, skupaj težko nabrali toliko glasov, kot jih je imel SDS. V zadnjem mesecu pa se je razmerje precej spremenilo, saj bi, če bi bile volitve jutri, kar 22,4 odstotka vprašanih volilo LMŠ, kar je 8 odstotkov več kot prejšnji mesec. Na drugi strani pa bi za SDS, ki je bila v zadnjih letih večino časa na vrhu lestvice, glasovalo 15,1 odstotka vprašanih, kar je odstotek manj kot januarja.

Po navedbah Dela je LMŠ-ju uspelo prepričati kar precej volivcev, ki so bili do zdaj neopredeljeni, saj se je njihov delež od januarja zmanjšal z 21 na 14 odstotkov. Ali pa je podporo LMŠ enakomerno pobral partnericam: Levici, ki ima 5,9 odstotka podpore, SMC-ju, z 2,7 odstotka podpore in SAB-u z 2,4 odstotka podpore. Vse tri stranke imajo namreč za odstotno točko manj podpore kot prejšnji mesec.

SD-ju se s 5,8 odstotka podpore dogajanje v zvezi z njenim kulturnim ministrom za zdaj ne pozna prav dosti, saj ima le 0,7 odstotne točke manj, DeSUS z 1,7-odstotno podporo pa 0,3 odstotne točke manj, a je padel pod dva odstotka podpore. Povzpela se je Piratska stranka, ki je ta mesec izenačena s SMC-jem in pred SNS-om, SAB-om in DeSUS-om. NSi je na petem mestu s 5,2 odstotka podpore, SNS ima 2,6, SLS pa 1,4 odstotka podpore.

Navdušenje nad delom vlade, ki ga kot zelo pozitivno ocenjuje skoraj 14 odstotkov vprašanih, kot pozitivno pa več kot 26 odstotkov, bi najbrž deloma lahko pripisali tudi izplačilu višjih plač skoraj vsem javnim uslužbencem in vsem, ki prejemajo minimalno plačo, navaja Delo.

Šarec po priljubljenosti prehitel Pahorja

Februarja je Šarec na barometru priljubljenosti prvič prehitel Boruta Pahorja. Šarec, ki mu je v tem mesecu najbolj zrasla ocena, je šele drugi politik, ki je v zadnjih šestih letih z vrha te lestvice odnesel Pahorja. Ta se je zavihtel na prvo mesto novembra 2012, na začetku svojega prvega predsedniškega mandata, do danes pa ga je za štiri mesece leta 2014 izpodrinil tedanji premier Miro Cerar.

Nekoliko so se v primerjavi z januarjem premešale tudi uvrstitve na naslednjih mestih evropska poslanka Tanja Fajon (SD) se je povzpela s petega mesta na tretje, komisarko Violeto Bulc, ki je bila zadnja leta že skoraj tradicionalno med prvo trojico, pa sta prehitela še Ljudmila Novak in Matej Tonin iz NSi-ja. Kar nekaj mest je znova izgubil prvak SD-ja Dejan Židan, precej pa se je povzpela evropska poslanka iz SDS-a Romana Tomc.

Anketo je za uredništvo Dela med 29. januarjem in 6. februarjem na vzorcu 731 odraslih državljanov naredil Inštitut za raziskovanje trgov in medijev Mediana.