V DZ je bil Logar prvič izvoljen leta 2014, trenutno je poslanec tretji mandat. V prvi in drugi Janševi vladi je bil direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom). Med prvim predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije je bil tudi uradni govorec predsedstva, v tretji Janševi vladi pa minister za zunanje zadeve. Foto: BoBo
V DZ je bil Logar prvič izvoljen leta 2014, trenutno je poslanec tretji mandat. V prvi in drugi Janševi vladi je bil direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom). Med prvim predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije je bil tudi uradni govorec predsedstva, v tretji Janševi vladi pa minister za zunanje zadeve. Foto: BoBo

"Drži. Grem po svoje," v videoposnetku, ki ga je med drugim objavil na omrežju X, dan po izstopu iz stranke SDS pravi poslanec Anže Logar. Z izstopom iz stranke, v kateri je deloval 25 let, je v sredo prekinil številna ugibanja, kakšna bo njegova nadaljnja politična pot. Pred več kot letom dni je namreč skupaj s somišljeniki ustanovil Platformo sodelovanja, iz katere se bo verjetno razvila politična stranka.

"V zadnjih mesecih se je zdelo, kot da nisem počel ničesar. Res je, pred kamerami me ni bilo veliko. A nisem počival," je ob tem Logar ob objavi videoposnetka zapisal na družbenem omrežju Facebook. Izrazil je tudi prepričanje, da "Slovenija potrebuje politični tretji steber," a ob postopnem nastajanju nove politične naveze poudarja, da ne bo šlo za "politično sredino brez identitete", temveč za "politično širino". "To je pot, ki jo izberejo Demokrati," je zapisal.

Sorodna novica Logar izstopil iz stranke SDS; Janša: "Upamo, da sledi tudi vrnitev poslanskega mandata"

"Imam vizijo uspešne Slovenije. In ker sem po predsedniški kampanji spoznal, da obstoječa politična ponudba ne vodi tja, sem se odločil za svojo pot," v videoposnetku pojasnjuje Logar. Prepričan je, da je Slovenija "upehana od politike proti" in meni, da si "globoko v sebi vsi želimo sodelovati" za izboljšanje družbene klime, uspešno gospodarstvo, zagotovitev varne prihodnosti in povrnitev zaupanja državljanov v institucije.

"Ena vrata so se torej zaprla. Čas je, da se odprejo druga," je dejal Logar in dodal, da "skozi ta ne gre sam". Na posnetku se sicer poleg njega pojavita tudi dvakratni minister za šolstvo in podpredsednik vlade v času premierja Šarca ter dolgoletni podpredsednik SD-ja Jernej Pikalo in nekdanja evropska poslanka Romana Jordan, ki je iz vrst SDS-a izstopila leta 2023. Oba sta v delovanje Platforme sodelovanja vpeta že vse od njene ustanovitve maja lani.

Logar ob tem k sodelovanju vabi vse, ki so "naveličani zamujenih priložnosti kot posledice političnega boja vseh proti vsem". "Vsaka pot se začne s prvim korakom. Verjamem, da boste začutili zgodovinskost trenutka in ubrali pot sodelovanja," v videoposnetku še sporoča Logar.

V sredo odstopno izjavo posredoval predsedniku SDS-a

V izstopni izjavi predsedniku SDS-a Janezu Janši je Logar v sredo zapisal, da je po 25 letih članstva prišel do "spoznanja, da je čas za naslednji korak". Obenem se je v izjavi, ki jo je posredoval tudi preostalemu vodstvu stranke, zahvalil vsem pogumnim, vztrajnim, delavnim in pokončnim ljudem, ki jih je srečal v četrt stoletja dolgi politični poti v SDS-u. Prvaku SDS-a pa je zaželel sreče, zdravja in uspehov na nadaljnji poti. Logarja so sicer v preteklosti, preden se je začel od stranke postopoma oddaljevati, mnogi že videli tudi kot možnega naslednika Janše na čelu stranke.

Veliko sreče pri naslednjem koraku je v odgovoru Anžetu Logarju zaželel tudi Janša. "Upamo, da bo (naslednji korak, op. a.) narejen na verodostojni osnovi in da izjavi o izstopu iz stranke sledi tudi izjava o odstopu poslanca Anžeta Logarja oziroma vrnitvi poslanskega mandata," je zapisal predsednik SDS-a, ki je obe elektronski sporočili delil tudi na omrežju X.

Stranka sicer poslanca iz poslanske skupine ne more izključiti, a statut SDS-pa določa, da mora vsak kandidat stranke na državni ravni pred uvrstitvijo na seznam kandidatov podpisati soglasje, da kandidira kot kandidat SDS-a, etični kodeks SDS-a ter pogodbo, katere del je tudi izjava o "brezpogojnem odstopu s funkcije poslanca DZ-ja v primeru izstopa ali izključitve iz SDS-a oziroma vstopa v drugo stranko ali poslansko skupino".