Na vprašanje v povezavi z napovedmi o predčasnih volitvah, ki zadnje čase vse pogosteje prihajajo z desnega političnega pola, je Arčon odgovoril, da je koalicija trdna in da se s tem ne ukvarja. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Na vprašanje v povezavi z napovedmi o predčasnih volitvah, ki zadnje čase vse pogosteje prihajajo z desnega političnega pola, je Arčon odgovoril, da je koalicija trdna in da se s tem ne ukvarja. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

"Morda je občutek v javnosti, da nabiram funkcije – daleč od tega in tudi daleč od tega, da bi si to funkcijo tako iskreno želel," je dejal novopečeni generalni sekretar Svobode Matej Arčon, ki je sicer tudi podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu. Dejal je, da je funkcijo, ki jo bo opravljal neprofesionalno, sprejel tudi zato, ker jo je že opravljal in ima izkušnje. Dodal je, da bo sestavil ekipo, ki jo bo usmerjal in mentoriral, in da se bodo nato znotraj stranke odločili, kdaj bo to mesto zasedel nekdo drug.

Glede preobrata v povezavi z referendumom o JEK-u 2 je na vprašanje, ali je mogoče zadevo skleniti brez prevzema politične odgovornosti, Arčon odgovoril, da je "politika dejansko pogrnila na celi črti". Zaplet, ki je nastal zaradi sočasnega potrjevanja resolucije in odloka o referendumu, sicer pripisuje "napačnemu razumevanju bodisi stroke bodisi politike". Poudaril je, da svoj del odgovornosti prevzema tudi Gibanje Svoboda, in dodal, da je medsebojno obtoževanje med tistimi, ki so sodelovali pri sprejemanju odločitev, "popolnoma neproduktivno".

"Mislim, da moramo odgovornost prevzeti vsi, od prvega do zadnjega," je dejal. Umik referenduma se mu zdi sicer primeren, saj bi se v nasprotnem primeru po njegovih besedah namesto o jedrski energiji in projektu JEK 2 ukvarjali s tem, ali je bila resolucija o miroljubni rabi jedrske energije sprejeta pravilno ali ne. Ključno se mu sicer zdi, da glede projekta JEK 2 "ni nič zamujeno" in da bodo v prihodnje volivke in volivci za odločanje imeli dovolj informacij. Kot je poudaril, je bila sicer resolucija sprejeta, saj se je politika poenotila, da je potreba po jedrski energiji in JEK-u 2 izkazana.

"Zdaj bo minister Kumer pripravil izhodišča za pripravo zakona, ki bodo zajemala vse elemente, tudi varovalke, vključevanje civilne iniciative. Potem bo sledilo petletno obdobje načrtovanja te investicije in šele takrat, se pravi v naslednjem sklicu vlade in parlamenta, se bodo ljudje na referendumu odločili, ali potrdijo to za Slovenijo pomembno investicijo ali ne," je predstavil nadaljnjo časovnico.

"Mislim, da je Janša oseba, ki si najmanj želi predčasnih volitev"

Arčon je med drugim spregovoril tudi o možnosti predčasnih volitev, ki se v zadnjem času omenjajo na desnem političnem polu. Predsednik SDS-a Janez Janša je pred dnevi zapisal, da jih pričakuje spomladi, Anže Logar, ki je sredi ustanavljanja nove stranke, pa, da se Svoboda pripravlja na to, da bodo predčasne volitve konec prihodnjega leta.

Kot je dejal Arčon, se tema predčasnih volitev vedno vse pogosteje pojavlja, ko se bližajo redne. "Mislim, da je prvak opozicije (Janez Janša, op. a.) oseba, ki si najmanj želi predčasnih volitev. Mi se s tem pravzaprav sploh ne ukvarjamo, moram reči, da je koalicija trdna, da vlada dela dobro in v pravi smeri," je prepričan podpredsednik vlade, ki meni, da bo podobnih podtikanj opozicije še več, ko bo vlada nanizala nove uspehe. "Ena od pomembnih vrlin te vlade je vztrajnost in tisto, kar smo obljubili, bomo tudi skušali realizirati in trudili se bomo maksimalno, da bomo upravičili zaupanje ljudi," je dejal.

Kaj minister Arčon meni o predlogu predsednice republike, da se za guvernerja Banke Slovenije imenuje Anton Rop, ali Logarjevo nastajajočo stranko razume kot konkurenco ali morebitnega partnerja in kako komentira ovadbo predsednika vlade, lahko poslušate v videoposnetku spodaj.

Politično s Tanjo Gobec