Grafični logotip RTV-ja je silhueta dečka s piščalko oz. pastirčka, njegov izvirnik pa je istoimenski kip kiparja Zdenka Kalina iz leta 1942. Foto: BoBo
Grafični logotip RTV-ja je silhueta dečka s piščalko oz. pastirčka, njegov izvirnik pa je istoimenski kip kiparja Zdenka Kalina iz leta 1942. Foto: BoBo

"Radiotelevizija Slovenija (RTVS) je največja kulturna ustanova v Sloveniji. Vsebine, ki jih ustvarjamo, so na voljo na vseh platformah, dosegamo prav vse skupine uporabnikov od najmlajših do najstarejših, naše vsebine so dostopne tudi uporabnikom s senzornimi in gibalnimi ovirami," je poudarila predsednica uprave RTV-ja Natalija Gorščak.

"Smo edina medijska hiša v Sloveniji, ki ima v svojih vrstah najboljše lektorje in prevajalce, naš priročnik za izgovarjavo, ki ni samo delo fonetika, ampak tudi vseh napovedovalcev, novinarjev, urednikov in drugih programskih delavcev, pa je na voljo javnosti prek naše spletne strani," je opomnila. Ob tem je dodala, da edini razvijajo vsebine s področja kulture in umetnosti, raziskujejo družbene fenomene in zgodovino, naravne in druge znamenitosti Slovenije in vsebine o tem razširjajo po Evropi.

Zahvalila se je vsem sodelavcem, s katerimi soustvarja. "Vaša predanost in odličnost sta ključni pri izpolnjevanju našega poslanstva. Hvala vam za ves trud, s katerim skupaj ustvarjamo prihodnost našega zavoda," je sklenila.

Radio Ljubljana je prvič poskusno oddajal 1. septembra 1928

Studio Radia Ljubljana je pred skoraj sto leti deloval na takratni Bleiweisovi oziroma današnji Tivolski cesti za Bavarskim dvorom nasproti današnje Petrolove bencinske črpalke. Prvi dan poskusnega oddajanja 1. septembra 1928 se je začel s prenašanjem odprtja ljubljanskega velesejma, poslušalce pa sta popoldne nagovorila pesnik in dramatik Oton Župančič ter pisatelj Fran Saleški Finžgar.

Redno so začeli oddajati slaba dva meseca pozneje. Program je bil sprva le zvečer, kmalu pa so glasbo z gramofonskih plošč vrteli že v opoldanskem času. Ves spored razen glasbe s plošč je potekal v živo.

Radiu se je leta 1958 pridružila televizija. Redna postaja je začela oddajati 28. novembra tega leta, vendar kot članica skupnega jugoslovanskega televizijskega programa, pri čemer je imela Televizija Ljubljana 30-odstotni delež sporeda. Ob ustanovitvi Televizije Ljubljana je združeno podjetje dobilo ime RTV Ljubljana, leta 1990 pa se je preimenovalo v RTV Slovenija. Ustanoviteljica javnega zavoda je država.

Program TV Ljubljana je začel leta 1960 oddajati vsak dan. Redno oddajanje v barvni tehniki pa so začeli leta 1974.

RTV ima še dva regionalna centra v Mariboru in Kopru

RTV je edina javna in neprofitna radiotelevizijska organizacija v Sloveniji. Deluje kot javni zavod posebnega kulturnega in nacionalnega pomena, saj opravlja javno službo z namenom, da zagotavlja kulturne, socialne in demokratične potrebe državljanov Slovenije, Slovencev po svetu, pripadnikov slovenskih narodnih manjšin v Italiji in Avstriji ter na Madžarskem, pa tudi pripadnikov italijanske in madžarske narodne skupnosti na območju Slovenije.

Sedež zavoda je v Ljubljani, ima pa še dva regionalna RTV-centra v Mariboru in Kopru. Zavod ustvarja tri nacionalne radijske in tri nacionalne televizijske programe, regionalne radijske in televizijske programe, po en radijski in televizijski program za avtohtono madžarsko in italijansko prebivalstvo v Sloveniji, radijske in televizijske oddaje za romsko etnično skupnost, za slovenske narodne manjšine v sosednjih državah, za slovenske izseljence v tujini ter za tujo javnost.