Mediji navajajo, da sta Isajlović in Križanič stara znanca, ministrstvo za finance pa naj bi v okviru njihove kvote Isajlovića pred časom predlagalo tudi za člana nadzornega sveta Darsa. Foto: MMC RTV SLO
Mediji navajajo, da sta Isajlović in Križanič stara znanca, ministrstvo za finance pa naj bi v okviru njihove kvote Isajlovića pred časom predlagalo tudi za člana nadzornega sveta Darsa. Foto: MMC RTV SLO
Četverica JBTZ
Pripadniki SDV-ja so leta 1988 opravili skrivno preiskavo v pisarni uslužbenca podjetja Mikrorada Janeza Janše našli fotokopije tajnega vojaškega dokumenta. Janšo so kmalu aretirali, za njim pa še Ivana Borštnerja in Davida Tasiča. Afero JBTZ je nato zaznamoval silovit upor civilne javnosti. Foto: MMC RTV SLO

Isajlović je zdaj namreč podjetnik in lastnik dveh podjetij, ki se ukvarjata s posredništvom, po poročanju časopisa Dnevnik pa bo v kratkem z ministrstvom za finance sklenil pogodbo o svetovanju, ministrstvo pa ga je predlagalo tudi za člana nadzornega sveta Darsa.

Iz podatkov o dejavnostih Isajlovićevih podjetij Di Trade in I.S.O. po navedbah časopisa ni mogoče sklepati, kakšne vrste svetovanja bi lahko njihov lastnik ponujal ministrstvu za finance. Podjetje Di Trade, ki predlani ni imelo prihodkov, je uradno registrirano za posredništvo v prometu z nepremičninami, I.S.O. pa se ukvarja z gradbenim inženiringom.

Ministrstvo: Pogodba še ni podpisana
A Urška Štorman, predstavnica za stike z javnostjo na ministrstvu za finance, je po izidu članka zatrdila, da ta pogodba še ni bila podpisana, v Dnevniku pa naj bi odgovor, ki so jim ga posredovali z ministrstva, "obrnili na glavo".

Križanič in Isajlović stara znanca?
Dnevnikovi novinarji so iz neuradnih virov izvedeli, da sta minister za finance Franc Križanič in Isajlović dolgoletna znanca, slednji pa naj bi finančno podprl tudi Križaničevo kampanjo na zadnjih parlamentarnih volitvah, na katerih je bil v volilni enoti Ljubljana Center izvoljen za poslanca. Tednik Demokracija pa navaja, da se je Isajlović udeležil tudi Križaničevega predvolilnega srečanja na eni izmed turističnih kmetij, kjer naj bi zbrane nagovoril nekdanji predsednik republike Milan Kučan.

"Isajlović kolovodja preiskave proti JBTZ"
Dragan Isajlović je javnosti najbolj znan kot član skupine SDV-ja, ki je leta 1988 zaradi domnevne izdaje vojaške skrivnosti aretirala Janeza Janšo in preiskala prostore založniškega podjetja Mikro Ada, kjer so iskali tajni vojaški dokument. Nekdanji lastnik omenjenega podjetja Igor Omerza v svoji še neobjavljeni knjigi o aferi JBTZ prav Isajlovića označuje za "nekakšnega kolovodjo preiskave".

Isajlović je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja zaradi članka o enem izmed generalov JLA-ja, ki naj bi vseboval elemente rušenja socialističnega sistema, zaslišal tudi Ervina Hladnika-Milharčiča, takrat novinarja Mladine.

A. S.