Vladna koalicija se je sporazumela, da vprašanje dvojezičnih tabel uredi še pred počitnicami, a podpora ljudske stranke je že vprašljiva. Foto: RTV SLO
Vladna koalicija se je sporazumela, da vprašanje dvojezičnih tabel uredi še pred počitnicami, a podpora ljudske stranke je že vprašljiva. Foto: RTV SLO
Jörg Haider
Po pričakovanem nasprotovanju koroškega deželnega glavarja zdaj o Gusenbauerjevem predlogu rešitve dvomijo tudi v koalicijski ljudski stranki. Foto: EPA
Zapleti z dvojezičnimi tablami

Bergerjeva se sicer strinja, da je čim širše soglasje vpletenih organizacij zaželeno, vendar po njenem zaradi politične odgovornosti, ki jo nosi vlada, nemogoče čakati, da v rešitev privolijo vsi.

Avstrijska ljudska stranka predloga ne bo podprla
Avstrijska ljudska stranka (ÖVP) je namreč napovedala, da ne bo podprla predloga kanclerja Gusenbauerja za ureditev dvojezične topografije. V koalicijski partnerici Gusenbauerjevih socialnih demokratov še menijo, da za predlog ni širokega političnega soglasja in da bi rešitev morala upoštevati tudi "izsledke" ustavnega sodišča.

Želijo spremembo seznama občin, ki bi dobile dvojezične table, in finančno pomoč društvom na tem območju. Če kancler ne bo predložil druge različice, bo ljudska stranka glasovala proti njemu.

Predlog bi po mnenju ljudske stranke morale podpreti tudi večje politične sile na Koroškem, s čimer so namignili na Haiderja. Dodali so, da ni tragedija, če bo zakon sprejet jeseni. Še pred mesecem dni pa je član stranke in podkancler Wilhelm Molterer ob obisku v Ljubljani zagotovil, da bo storil vse za rešitev pred poletnimi počitnicami.

KOKS rešitev v skrajnem primeru podpira
Ožji sestav Koordinacijskega odbora koroških Slovencev (KOKS) je sicer ocenil, da rešitve za dvojezično topografijo ni mogoče pričakovati, vendar pa bi "v skrajnem primeru" le podprli predlog kanclerja Gusenbauerja, da bi tako "prišli vsaj korak naprej".

Na KOKS-u še menijo, da je zaradi zaostrovanja položaja, ki ga izvaja koroški deželni glavar Joerg Heider, in zaradi neusklajenosti znotraj vladne koalicije za rešitev vprašanja vse manj možnosti.

Predlog pogojno podpira tudi slovenska politična stranka na avstrijskem Koroškem, Enotna lista, ki se sicer ne strinja s tem, da so iz predloga črtali vasi, ki po njihovem mnenju jasno odgovorajajo vsem kriterijem. Zato je predlog zanje sprejemljiv samo z jasno razširitveno klavzulo, ki bi omogočila kasnejšo postavitev dodatnih dvojezičnih tabel.

Velika pogajanja na Dunaju
Preden bo o predlogu bo v četrtek razpravljala ustavna komisija avstrijskega parlamenta, bo Gusenbauer danes na Dunaju sklical velik pogajalski krog z vsemi udeleženimi pri tem vprašanju. Haider je že napovedal, da bo na Dunaju sporočil, da se o vrsti ukrepov v kanclerjevem predlogu "ni mogoče pogajati".

Gusenbauerjevi socialdemokrati za sprejetje ustavnega zakona potrebujejo podporo ljudske stranke. Politični opazovalci menijo, da je ne bodo dobili, saj se je nekdanji kancler Schüssel, član ÖVP-ja, več let zaman trudil za rešitev, ki so jo pred letom dni zavrnili prav socialdemokrati.

Zapleti z dvojezičnimi tablami