Gusenbauer pravi, da v tem vprašanju nihče nima pravice veta. Foto: EPA
Gusenbauer pravi, da v tem vprašanju nihče nima pravice veta. Foto: EPA
Vladimir Smrtnik
Smrtnik meni, da so Haiderjeve grožnje politična demagogija. Foto: RTV SLO
Gusenbauer o dvojezičnih napisih

Predlog vključuje tudi dvojezične kažipote za dvojezično označene kraje. Ustanovili naj bi tudi konsenzne odbore za razvoj dvojezičnih območij. Izrecno je poudarjeno tudi to, da morajo biti napisi enako veliki, saj je koroški deželni glavar Jörg Haider enojezičnim napisom v Pliberku in Dreveši vasi dodal tablice z majhnim slovenskim imenom.

Na Koroškem so namreč postali sporni tudi napisi v občinah, ki so po določil Avstrijske državne pogodbe dvojezični. Tako je na primer cestna uprava novo krožišče v Šmihelu v občini Bistrica nad Pliberkom leta 2004 opremilo le z enojezičnimi kažipoti in je pri tem
vztrajala kljub ostrim protestom predstavnikov slovenske manjšine ter pravnih strokovnjakov.

Gusenbauerjev predlog predvideva še 51 tabel na Gradiščanskem, kjer bo 47 krajev s hrvaško-nemškim imenom in štirje kraji z madžarsko-nemškim imenom.

Haider že grozi
Haider je že zagrozil s predčasnimi deželnimi volitvami, če bo parlamentarni odbor za ustavna vprašanja v četrtek potrdil predlog. "Očitno se je Gusenbauer odločil, da bo z menoj vodil vojno," pravi Haider, ki se namerava s kanclerjem tudi sestati.

V kanclerjevem uradu pravijo, da so takšen odziv pričakovali. Gusenbauerjev tiskovni predstavnik pravi, da je kancler vedno poudarjal, da v tem vprašanju nihče nima pravice veta ter da je bil dosežen širok konsenz z župani prizadetih občin, s predstavniki slovenske manjšine ter s političnimi strankami.

Navadni zakon ja, ustavni ne
Do Gusenbauerjevega predloga so se predstavniki manjšin različno odzvali. Mnogi so opozorili na številne pravne pomanjkljivosti, a so tudi mnenja, da je predlog boljši od prejšnjega, takrat še kanclerja Wolfganga Schüssla.

Vladimir Smrtnik iz stranke koroških Slovencev Enotne liste je za MMC pojasnil, da se bodo strinjali s sprejemom zakona, ker ga lahko dajo v ponovno preverjanje ustavnega sodišča, ustavnemu zakonu pa bodo ostro nasprotovali, saj ni skladen s 7. členom Avstrijske državne pogodbe. Smrtnik meni, da bi bil z navadnim zakonom simbolično narejen prvi korak k ureditvi razmer.

Glede Haiderjeve grožnje je dejal, da gre za politično demagogijo in da na plečih slovenske manjšine pridobiva glasove za naslednje volitve. Za razpis volitev potrebuje dvotretjinsko večino, ki pa je ne bo dobil Glede Haiderjevega poziva ljudski stranki, da ga podpre pa je Smrtnik izrazil upanje, da se ta ne bo spustila na tako nizek nivo.

M. K.

Gusenbauer o dvojezičnih napisih