Avtoprevozniki niso zadovoljni z odgovori ministrstva za finance. Foto: RTV SLO
Avtoprevozniki niso zadovoljni z odgovori ministrstva za finance. Foto: RTV SLO
Nezadovoljni avtoprevozniki

Po besedah predstavnika sekcije avtoprevoznikov pri Obrtno-podjetni zbornici Slovenije Andreja Klobase so na ministrstvu olajšave "kategorično zavrnili". Finančno ministrstvo jih je namreč obvestilo, da olajšav za investicije ne morejo uvesti, a v zbornici so prepričani, da bi mala podjetja morala biti še naprej deležna olajšav, saj predstavljajo temelj gospodarstva in zaposlujejo domače ljudi.

Olajšava bi bila protiustavna
Na finančnem ministrstvu so dejali, da bi bila ponovna uvedba davčne olajšave za investicije s podzakonskim aktom protiustavna. Pojasnili so, da pa obstajata olajšava za vlaganja v raziskave in razvoj in višja dodatna davčna regijska olajšava, ki je oblika državne pomoči. V okviru olajšave za vlaganja v raziskave in razvoj se lahko upošteva opremo, ki je namenjena za razvoj, so prepričani na ministrstvu.

Soglasje doseženo s prometnim ministrstvom
V nasprotju s finančnim pa prometno ministrstvo olajšave za investicijsko opremo podpira. Avtoprevozniki so z ministrstvom za promet sicer dosegli soglasje o večini zadev, med drugim o subvencioniranju nakupa sodobnih ekoloških tovornjakov in čim prejšnje elektronsko cestninjenje.

Bo Slovenija ohromljena?
Upravna odbora OZS-ja in prevozniške sekcije sta zato sklenila, da na pozitiven odgovor finančnega ministrstva počakajo do četrtka ponoči. Če ta ne bo prispel, bodo v petek izvedli protestne akcije, za 15. februar pa napovedujejo zaporo Slovenije in ohromitev države.

Nezadovoljni avtoprevozniki