Iz Vzajemne so že sporočili, da nekdanje zavarovance o spremembi statuta obveščajo v teh dneh. Foto: RTV SLO
Iz Vzajemne so že sporočili, da nekdanje zavarovance o spremembi statuta obveščajo v teh dneh. Foto: RTV SLO
AZN o Vzajemni

Naša največja zdravstvena zavarovalnica ni pravočasno obvestila svojih nekdanjih zavarovancev o spremembah statusa zavarovalnice. V 4 mesecih (oz. do sredine aprila leta 2006) pa bi morala, skladno z omenjeno odredbo, vse, ki so 10. 11. 2005 prejeli obvestilo o odprtju osebnih računov, obvestiti tudi o zaprtju računov.

Obvestila je le aktivne člane, medtem ko 160 tisoč ljudi, ki od lanskega marca niso več člani Vzajemne in med katerimi je skoraj 12 tisoč umrlih zavarovancev, z novostmi ni seznanila. V Vzajemni sicer menijo, da je obveščanje nekdanjih zavarovancev nesmiselno in stroškovno neupravičeno.

Kako je odločilo vrhovno sodišče?
AZN opozarja še, da osebni računi, ki jih je v statutu uredila Vzajemna, niso bili skladni z zakonom. To naj bi po njihovih navedbah potrdilo tudi vrhovno sodišče, medtem ko v zdravstveni zavarovalnici pravijo "da je vrhovno sodišče sicer junija lani odločilo, da uvedba osebnih računov v Vzajemni ni bila v nasprotju z zakonom".

Vzajemna v sporočilu za javnost z naslovom Vzajemna pokojne (mrtve) obvešča o zaprtju osebnih računov pravi, da v teh dneh obvešča nekdanje člane družbe, da je s spremembami statuta aprila lani zaprla osebne račune članov, s čimer uresničuje zahtevo AZN-ja. V odzivu se je zdravstvena zavorovalnica družinskim članom pokojnih, ki bodo prejeli navedeno obvestilo, opravičila.

AZN o Vzajemni