Minister Bajuk je osnutek davčne reforme javnosti predstavil konec
avgusta, vlada jo bo predvidoma sprejela ta četrtek, veljati pa naj bi
začela 1. januarja 2007. Foto: RTV SLO
Minister Bajuk je osnutek davčne reforme javnosti predstavil konec avgusta, vlada jo bo predvidoma sprejela ta četrtek, veljati pa naj bi začela 1. januarja 2007. Foto: RTV SLO

Zbornica je ministrstvu poslala pripombe, najpomembnejši med njimi pa sta takojšnja odprava davka na plače in znižanje davka od dohodka pravnih oseb na 20 odstotkov. Vlada naj bi davčni sveženj sprejela že ta teden in ga poslala DZ-ju, da bi ga ta lahko čim prej obravnaval.

Finančni minister Andrej Bajuk je dejal, da bo vlada pripombe upoštevala, da pa večje razbremenitve ne more zagotoviti brez hkratnega predloga o znižanju izdatkov. Minister Bajuk je zatrdil, da je zmanjšanje prihodkov z naslova obdavčitve fizičnih oseb pričakovati v letu 2007, učinki drugih sprememb pa naj bi bili po njegovih besedah vidni šele leta 2008. Obenem je dejal, da si bo vlada, če bi bilo to potrebno, prizadevala za zvišanje stopenj DDV-ja.

Bajuk se je v torek že sešel s socialnimi partnerji, ki pa jim ni mogel zagotoviti, da se DDV v prihodnjih dveh letih ne bo zvišal zaradi izpada proračunskih dohodkov.

Tudi stranke previdne z DDV-jem
Povišanju nasprotujeta tudi opozicijski SD in SNS. Prvi pravijo, da s paketom davčnih reform ne morejo soglašati, ob tem pa posebej izpostavljajo zakon o dohodnini. Prav tako v SD-ju še vedno pričakujejo odgovor vlade na njihovo vprašanje o finančni vzdržnosti predlaganih reform.

V SNS-u pa so pripravili nekatere predloge, s katerimi bi po njihovem mnenju lahko vlada zakrpala proračunske luknje, če bi po sprejemu davčnega paketa do njih prišlo. Med njimi je poslanec Sašo Peče izpostavil povečanje nedavčnih prihodkov in zmanjšanje odhodkov za javno upravo, kjer je izpostavil Slovensko vojsko.