Foto:
Foto:
Kakšna bo usoda Telekoma po novo vlado?

Kot je povedal Bajuk, vidi razloge za to zlasti v nediskriminatornosti, transparentnosti in enakosti delničarjev. Država naj bi se popolnoma umaknila iz Telekoma, vendar pa bi moral umik potekati preudarno in pregledno, še dodaja.

Vlada mora najprej zagotoviti pravo konkurenčno okolje, namesto da z javnimi sredstvi ustanavlja navidezne tekmece, ki so tako ali drugače v njeni lasti, je bil odločen Bajuk, ki se omenja kot kandidat za bodočega finančnega ministra.

Telekom dobro posluje
Država ima v Telekomu neposredno 62,5-odstotni lastniški delež, posredno - prek Kada in Soda - pa približno 73-odstotnega. V preteklosti smo že bili priča poskusom privatizacije Telekoma, ki pa so ostali zgolj na papirju, čeprav so na resornem ministrstvu za informacijsko družbo kot skrajni rok za prodajo državnega deleža omenjali leto 2003.

Telekom, ki je kljub formalni sprostitvi telekomunikacijskega trga leta 2001 šele letos dobil prve tekmece v mednarodni fiksni telefoniji, posluje dobro. Lanski dobiček iz poslovanja delniške družbe Telekom Slovenija je dosegel 9,974 milijarde tolarjev, kar je za 57 odstotkov več kot leta 2002.

Poslovni prihodki so se v primerjalnem obdobju znižali za dva odstotka na 79,6 milijarde tolarjev, čisti poslovni izid pa je z 10,335 milijarde tolarjev ob koncu leta 2003 presegel primerljivega iz leta 2002 za 87 odstotkov. Skupina Telekom, v kateri sta še Mobitel in Siol, je lani ustvarila 137,8 milijarde tolarjev prihodkov od prodaje, kar je za šest odstotkov več kot v letu 2002.