Bajuk želi bolj k ciljem naravnano porabo. Foto: RTV SLO
Bajuk želi bolj k ciljem naravnano porabo. Foto: RTV SLO

Ministrstvo opaža, da proračunski porabniki nimajo izdelane vizije in si pri načrtovanju proračunske porabe ne zastavljajo ciljev. Bajuk opozarja, da zato ni mogoče oceniti gospodarnosti in učinkovitosti porabe.

Minister je na konferenci o učinkovitem upravljanju z javnimi sredstvi, ki v organizaciji računskega sodišča poteka v Ljubljani, napovedal, da bo novoustanovljena medresorska delovna skupina pripravila izhodišča za oblikovanje k ciljem usmerjenega proračuna.

Opozicija kritična
Predsednik komisije DZ-ja za nadzor proračuna in drugih javnih financ Milan M. Cvikl (LDS) pa je dejal, da ukrepi vlade ne bodo zadoščali. Meni, da je potrebno zmanjšati tudi delež javnofinančnih odhodkov, saj bi se v nasprotnem primeru do konca mandata te vlade lahko javnofinančni izdatki povečali z zdajšnjih 30 na 40 do 45 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP).

Starman: Potrebne so reforme
V Sloveniji so potrebne reforme, s katerimi bi vplivali na pogoje gospodarjenja v takšni smeri, da bi dosegli večjo dodano vrednost, je opozoril predsednik odbora DZ-ja za finance Bojan Starman. Težava namreč ni v tem, kako porabiti denar, ampak kako priti do njega, je pojasnil. Da so reforme nujne, so se strinjali tudi drugi udeleženci okrogle mize.