Alija Berisho bodo oblasti skupaj z družino po včerajšnji vrnitvi v Slovenijo takoj vrnile Nemčiji. Foto: RTV SLO
Alija Berisho bodo oblasti skupaj z družino po včerajšnji vrnitvi v Slovenijo takoj vrnile Nemčiji. Foto: RTV SLO
Krivic zanika navedbe MNZ-ja. Po njegovem mnenju bi se morale oblasti odločati o prošnji Berishe, pa so jo iz proceduralnih razlogov zavrnile. Foto: RTV SLO

Berisha se je v Ljubljano v azilni dom vrnil včeraj, v spremstvu svojega pravnega zastopnika Matevža Krivica. Od tam je bil danes zjutraj premeščen v center za tujce, saj Berisha naj ne bi imel pravice do bivanja v azilnem domu, ker v Sloveniji zoper njega ne poteka azilni postopek.

Pravna podlaga za odstranitev
Na sektorju za azil na ministrstvu za notranje zadeve so za Multimedijski center pojasnili, da je postopek skladen z dublinsko konvencijo, ki določa, da je treba osebo vrniti v tisto državo, kjer je v azilnem postopku, v tem primeru v Nemčijo.

Na Generalni policijski upravi pa trdijo, da obstaja pravna podlaga za vrnitev v Nemčijo tudi v prvem odstavku 40. člena zakona o azilu, ki govori o prisilni odstranitvi oseb, ki niso v azilnem postopku oz. jim je bila prošnja za azil zavrnjena. Ker Berisha nima statusa prosilca za azil, bo v naslednjih nekaj dneh prepeljan v Nemčijo, so še pojasnili.

Berisha bi sicer že moral biti prepeljan v Nemčijo, a je prišlo do nekajdnevnega zamika, ker ga ni bilo v azilnem domu. Ministrstvo bo moralo zdaj pridobiti nov datum letalskega poleta.

Krivic: Ravnanje nezakonito
Matevž Krivic pa meni, da gre za nezakonito ravnanje, saj njegovi postopki, s katerimi izpodbija vrnitev Berishe v Nemčijo, niso končani. Krivic je prepričan, da lahko MNZ Berisho v Nemčijo prepelje šele, ko bodo vsi pravni postopki v Sloveniji končani.

Kosovski Rom Ali Berisha je sicer eden iz skupine "izbrisanih", saj ga je slovenska država leta 1992 izbrisala iz registra stalnega bivanja.

M. U.