Denacionalizacijskim upravičencem je MOL pred krizo za kvadratni meter zemljišča odštel 300 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Denacionalizacijskim upravičencem je MOL pred krizo za kvadratni meter zemljišča odštel 300 evrov. Foto: MMC RTV SLO

MOL naj bi za 247 kvadratnih metrov velike Ravnikarjeve njive odštel 442.000 evrov, kar je 15-krat več, kot so dobili drugi okoliški lastniki za svoje parcele, pišejo Finance. Za celotnega pol hektarja vrtnarije pa naj bi Ravnikar dobil dva milijona evrov, kolikor je znašala ocena, oziroma v povprečju 425 evrov za kvadratni meter. Titova cesta in okoliška zemljišča so sicer pogoj za trgovski del športnega centra Stožice.

Ravnikar bo po pisanju Financ dobil kupnino v obliki nadomestne parcele v bližini in 700.000 evrov razlike vrednosti in odškodnine za hišo. Leta 2001 je za vrtnarijo, za katero se je že vedelo, da je črna gradnja, zahteval pol milijona nemških mark (256.000 evrov).
Še uradniki so dobili manj
Drugi lastniki so za kmetijska zemljišča v Stožicah in na območju Titove v zadnjih treh letih dobili le okoli 120 evrov za kvadratni meter. Več je dobil le podsekretar na prometnem ministrstvu Janez Blaž, ki je leta 2009 za cesto prodal manjši kos zemljišča tik ob svoji hiši po 140 evrov za kvadratni meter.
Najprej spor in grožnje, zdaj poravnava
Spor med županom MOL-a Zoranom Jankovićem in vrtnarijo Matjaža Ravnikarja ob ljubljanskih Žalah o odkupni ceni zemljišč za Titovo cesto se je sicer vlekel več kot dve leti. Ker dogovora nista dosegla, je Janković Ravnikarju grozil, da mu bodo vrtnarijo porušili, češ da gre za črno gradnjo, potem pa je sprožil postopek razlastitve. Še preden se je ta končal, je na obzorju zunajsodna poravnava, pa poroča Dnevnik.