Premierju Pahorju na čelu vlade ni lahko, saj mora v manj kot letu in pol vladanja iskati že tretjega in četrtega novega ministra. Foto: MMC RTV SLO
Premierju Pahorju na čelu vlade ni lahko, saj mora v manj kot letu in pol vladanja iskati že tretjega in četrtega novega ministra. Foto: MMC RTV SLO
Koalicija
Koalicijski partnerji pritiskajo na predsednika vlade, naj podpre predlog za razrešitev generalne državne tožilke. Jim bo ustregel? Foto: MMC RTV SLO
Pahorjeve zagate

Aleš Zalar je dejal, da bo dokončna odločitev sprejeta v prihodnjih dneh. Že v četrtek so ministri na vladni seji precej časa namenili tudi delovanju generalne državne tožilke Barbare Brezigar. Pahor je tu ujet med dvema ognjema, saj koalicijski partnerji zahtevajo razrešitev Brezigarjeve, sicer bodo izstopili iz koalicije, premier pa se boji očitkov, da jo je zamenjal le zato, ker prihaja iz nasprotne politične opcije (kot je znano, je Brezigarjeva na predsedniških volitvah leta 2002 kandidirala s podporo SDS-a), sam pa je ob nastopu mandata obljubil, da ljudi ne bo zamenjeval le zato, ker so drugačne politične barve.

O Brezigarjevi, ki jo minister za pravosodje obtožuje protizakonitega in protiustavnega posega v delo tožilcev, bo beseda tekla tudi na torkovem koalicijskem sestanku. Na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če premier Borut Pahor predloga za razrešitev ne bi sprejel, je Zalar odgovoril, da tega ne pričakuje, da pa to zagotovo ne bi bilo dobro za delovanje koalicije, je za TV Slovenija poročal Dejan Ladika.

Kdo bo nasledil Miklavčiča in Pogačnika?
Minister za zdravje v odhodu Borut Miklavčič je za svojega naslednika predlagal direktorja Pediatrične klinike Rajka Kendo, o katerem naj bi se dokončno odločili v ponedeljek. Pahor naj bi se medtem pogovarjal tudi z drugimi kandidati.

Minister za kmetijstvo Milan Pogačnik je v sredo zaradi razkritja, da je vpleten v domnevno politično trgovino s prvakom SNS-a Zmagom Jelinčičem, in policijske preiskave, ki je spremljala razkritje, odstopil. Iskanje novega ministra za kmetijstvo se je tako šele dobro začelo.

Konferenca o Zahodnem Balkanu: Bo, ne bo?
Poleg vseh težav v koaliciji ima premier Pahor težave tudi v mednarodnem okolju. Izvedba konference o Zahodnem Balkanu, katere organizatorja sta skupaj s hrvaško premierko Jadranko Kosor in je napovedana za prihodnjo soboto, visi v zraku. Vendar pa naj bi kljub negotovosti, ki jo zaradi srbsko-kosovskega spora spremlja od vsega začetka, konferenca vendarle bila. V zadnjih dneh naj bi namreč konferenca zanimala tudi velike evropske države, zato sta Priština in Beograd deležna sporočil, da je konferenco treba izpeljati.

Pahorjeve zagate