Konferenco o Zahodnem Blakanu z uradnim nazivom
Konferenco o Zahodnem Blakanu z uradnim nazivom "Skupaj za Evropsko unijo: Prispevek Zahodnega Balkana k evropski prihodnosti" organizirata Hrvaška in Slovenija. Foto: MMC RTV SLO

Glede konference, ki naj bi 20. marca potekala na Brdu pri Kranju, je premier Borut Pahor dejal: "Tam bodo sedeli predstavniki držav, ki eden drugega ne priznavajo, ki zanikajo imena držav, avtoriteto voditeljev. Če bi Sloveniji in Hrvaški uspelo, da do konference sploh pride, kaj šele do deklaracije, ki bi pomenila politični zagon tega prostora, bi bil to imeniten uspeh."

"Konferenca predstavlja velik zalogaj"
To je tudi razlog, da je Pahor v Zagreb in Beograd napotil svojega odposlanca, ki naj bi pomagal pri reševanju zapletov v zvezi s konferenco o Zahodnem Balkanu. Kot je premier dejal ob robu obiska v Solkanu, še vedno ni mogoče z gotovostjo trditi, da konferenca prihodnjo soboto sploh bo. Prav tako ni mogoče trditi, da bo konferenca uspešna. Dodal je, da organizacija dogodka tako za Slovenijo kot tudi za sopokroviteljico Hrvaško predstavlja izjemno velik zalogaj.

Pahor, ki je bil v ponedeljek na obisku v Prištini, je po srečanju s kosovskim kolegom Hashimom Thacijem dejal, da težave še niso rešene, da pa je Slovenija glede tega na dobri poti. "Ta konferenca je pomembna zato, ker gre za mir, stabilnost in prosperiteto v naši soseščini. Okrepila bo ugled in prestiž naše države. Vse to je kredit, ki je pomemben tudi za izhod iz krize," je še dejal Pahor ob robu obiska v Solkanu.

Srbija: Kosovo mora biti predstavljeno v skladu z resolucijo ZN-ja 1244
V preteklih dneh je največ pozornosti pritegnil predvsem zaplet glede zastopanosti Kosova na konferenci. Predstavniki te najmlajše države na Balkanu namreč vztrajajo, da bodo na dogodku sodelovali kot suverena država, s čimer pa se ne strinja Srbija. Ta kosovske neodvisnosti ne priznava, zaradi česar oblasti v Beogradu menijo, da mora biti Kosovo na konferenci zastopano v skladu z resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov 1244 - torej kot Kosovo-Unmik, ne pa kot Kosovo. V nasprotnem primeru Srbija ne želi sodelovati na konferenci.