GZS-ju se obetajo velike spremembe. Foto: RTV Slo
GZS-ju se obetajo velike spremembe. Foto: RTV Slo
Predlog novega zakona predvideva prostovoljno članstvo v zbornicah. Foto: RTV Slo

Ministrstvo se je zaradi težavnosti odločilo, da bo najprej razrešilo področje gospodarske zbornice, sledila pa naj bi splošna ureditev zborničnega sistema.

Predlog opredeljuje gospodarsko zbornico kot obliko nepridobitnega združevanja pravnih in fizičnih oseb, ki opravljajo gospodarsko dejavnost. V skladu z njim mora najmanj polovica članov skupščine Gospodarske zbornice Slovenije v šestih mesecih po uveljavitvi zakona sprejeti uskladitev z zakonom, sicer mora GZS s koncem leta 2006 izvesti likvidacijo.

Če se to ne bi zgodilo, bi GZS lahko posloval kot gospodarska zbornica s tistimi člani, ki bodo glasovali za uskladitev zbornice z določbami tega zakona. Prostovoljno združevanje je sicer predvideno v več zbornic.

GZS: Predlog ne podpira učinkovite zbornice
GZS opozarja, da bo zakon, če bo uveljavljen, radikalno spremenil vsebine in način povezovanja podjetij ter vpliv gospodarstva. Ugotavljajo še, da predlog ne podpira vsebinsko močne in učinkovite zbornice kot organizacije celotnega gospodarstva.

Bolj kot vprašanje obveznega ali prostovoljnega združevanja podjetij v predlogu zakona izstopa dejstvo, da manjkajo osnove za izvajanje splošnih javnih nalog s področja gospodarstva. Te je doslej izvajal GZS v skupnem interesu celotnega gospodarstva in družbe.