Objava podatkov na spletni strani srbskega ministrstva naj bi se zgodila mimo vednosti vodilnih v Dnevniku in glavne avtorice članka. Foto: MMC RTV SLO
Objava podatkov na spletni strani srbskega ministrstva naj bi se zgodila mimo vednosti vodilnih v Dnevniku in glavne avtorice članka. Foto: MMC RTV SLO
Afera Dnevnik

Da je časnik Politika na isti dan kot Dnevnik razkril vsebino diplomatske depeše, odgovorni urednik Miran Lesjak pripisuje temu, da je Mekina neskrbno ravnal z dokumenti in tako Politiki omogočil, da je nepooblaščeno prišla do Dnevnikovih informacij.

Na spletni strani srbskega ministrstva za Kosovo in Metohijo so že 24. 1. zapisali, da bo Dnevnik dan pozneje objavil sporne dokumente. Namestnik odgovornega urednika Dnevnika Antiša Korljan je na četrtkovih Odmevih dejal, da njegova časopisna družba oziroma uredništvo nima nič z objavo podatka na spletni strani.

Korljan je pojasnil, da pa obstaja velika možnost, da je uredništvo beograjske Politike sporne dokumente posredovala ministrstvu, vedelo pa naj bi tudi tudi to, kdaj jih bo Dnevnik objavil. To pa naj bi se zgodilo popolnoma mimo vednosti tako odgovornega urednika Dnevnika Mirana Lesjaka kot njega samega ter na veliko ogorčenje glavne avtorice članka Mete Roglič.

Časnik Dnevnik je 25. januarja objavil članek z vsebino zapisnika sestanka političnega direktorja ministrstva za zunanje zadeve Mitje Drobniča z visokimi predstavniki ameriškega State Departementa 24. decembra v Washingtonu. Vsebina dokumenta je bila istega dne objavljena tudi v Politiki.

Beograjska Politika je 5. februarja namreč objavila prispevek o več deset dokumentih, analizah in zapiskih slovenskega zunanjega ministrstva, tudi iz leta 1996.

Afera Dnevnik