Vjesnik piše, da je v zadnjih dneh slišati spravljive tone in konstruktivne predloge za umirjanje stanja in umik blokade. Foto: MMC RTV SLO
Vjesnik piše, da je v zadnjih dneh slišati spravljive tone in konstruktivne predloge za umirjanje stanja in umik blokade. Foto: MMC RTV SLO
Bližnje srečanje Pahorja in Sanaderja?

Kot je ob tem pojasnil tiskovni predstavnik hrvaške vlade Zlatko Mehun, bo oddaja vabila odvisna od tega, ali se bo Hrvaška uvrstila v drugi krog tekmovanja. To naj bi bilo jasno po dveh naslednjih tekmah.

Borut Pahor je že povedal, da je za napovedano povabilo izvedel iz medijev, ob tej priložnosti pa je dejal tudi, da se na Hrvaškem očitno krepi spoznanje, da je Slovenija članica Evropske unije in da visoki predstavnki te povezave ne morejo imeti drugačnih stališč od naših. Razmisliti bo treba, kako naj se organizira srečanje, da bo to tudi koristno, je še pripomnil.

Seveda pa so težave med državama tako velike, da jih eno srečanje ne bo rešilo, še meni Pahor, ki je opozoril tudi na to, da je najprej treba vzpostaviti zaupanje med politiki in javnostmi na obeh straneh.

Pahorjev prihod bi lahko izzval negativne odzive občinstva
"Rokometna diplomacija" bi lahko odprla pot za uradno srečanje predsednikov obeh vlad, na katerem bi se pogovarjala o umiku slovenske blokade hrvaških pogajanj z Unijo in o odpiranju možnosti za rešitev mejnega spora, ugotavlja zagrebški časopis v večinski lasti vlade Vjesnik. V zadnjih dneh je slišati spravljive tone in konstruktivne predloge za umirjanje stanja ter umik blokade, dodaja.

Ob tem časopis opozarja, da bi Pahorjev prihod na rokometno tekmo verjetno izzval negativne odzive številnega občinstva na tekmi.

Vjesnik: Izjemni angažma češkega predsedstva
V Vjesniku je izpostavljen še "izjemni angažma" češkega predsedstva. "Pričakuje se, da bo Češka, če bodo premoščene ovire, zelo kmalu sklicala tudi medvladno konferenco, na kateri bi se odprlo večje število poglavij s Hrvaško in tudi zaprlo nekaj poglavij."

M. N./E. S.

Bližnje srečanje Pahorja in Sanaderja?