Pred poletjem je že kazalo, da sta vladna in sindikalna stran nekoliko zbližali stališča, a je potek pogajanj znova zapletla avgustovska ujma. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Pred poletjem je že kazalo, da sta vladna in sindikalna stran nekoliko zbližali stališča, a je potek pogajanj znova zapletla avgustovska ujma. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Po razhajanjih v zadnjem krogu pogajanj bodo v ponedeljek za pogajalsko mizo znova sedli predstavniki vlade in sindikatov. Še naprej ostajata odprti vprašanji glede prenove plačnega sistema in odprave plačnih nesorazmerij v javnem sektorju.

Po katastrofalnih avgustovskih poplavah, potem ko je postalo jasno, da bo morala celotna družba prispevati k obnovi, je vlada sindikatom predlagala, da bi začetek implementacije plačnih sprememb v javnem sektorju prestavili za eno leto – na 1. januar 2025. Vendar sindikati niso želeli podpisati nečesa, kar po njihovih besedah nima vsebine.

Sorodna novica Vlada predlaga zamik plačne reforme v javnem sektorju za eno leto

Kot je dejala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, so na sindikalni strani želeli, da jim povedo, kolikšen znesek bo za odpravo plačnih nesorazmerij in prenovo plačnega sistema namenjen v letu 2025 in kdaj bo zagotovljen preostanek. "Mi na tako pogojevanje seveda nismo mogli pristati," je dodala. Ministrica ob tem še pojasnjuje, da se bo, glede na razsežnost posledic poplav, celotna družba morala solidarizirati.

Sindikalna stran poudarja, da breme ni porazdeljeno pravično. "Javni uslužbenci bomo v enem letu prispevali verjetno več kot banke skupaj s tistim davkom na bilančno vsoto," je poudaril predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja in vodja pogajalske skupine Branimir Štrukelj.

Nadaljevanje pogajanj o prenovi plačnega sistema

Štrukelj: Trditi, da ne bo nihče na slabšem, je seveda demagogija

Vladna stran poudarja, da so pogajanja sicer še v teku, da pa je že zdaj jasno, da noben javni uslužbenec zaradi zamika reforme ne bo na slabšem. Kot je dejala Sanja Ajanović Hovnik, bodo plače prihodnje leto rasle. "Če ne bo eskalacije v prihodnjem letu, kar vlada predvideva, potem bodo plače realno nižje v javnem sektorju in bodo ljudje na slabšem. Trditi, da ne bo nihče na slabšem, je seveda demagogija," na trditve ministrice odgovarja Štrukelj.

Ministrica pričakuje, da bo dogovor s sindikati sklenjen in podpisan do konca oktobra, ko bi v državni zbor poslali tudi zakonski predlog. Ob tem je za ponedeljkovo sejo še napovedala, da bo sindikatom in javnosti prvič predstavila, koliko bo dejansko stala prenova plačnega sistema in odprava plačnih nesorazmerij.


Celotno oddajo Na tretjem, v kateri sta gostovala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in vodja pogajalske skupine Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Je prenova plačnega sistema v javnem sektorju v slepi ulici?