Razprava se bo nadaljevala v torek. Foto: MMC RTV SLO
Razprava se bo nadaljevala v torek. Foto: MMC RTV SLO

Znano je, da predlog zakona obravnava tudi prenos pravic in pooblastil DSU-ja na Sod in naložbeni politiki Kada in Soda. Poslanec SD-ja Bogdan Čepič je v prvem predlaganem dopolnilu predvidel, da se iz Kada za potrebe upravljanja štirih pokojninskih skladov ne izčleni zavarovalnica, ampak pokojninska družba. Pojasnil je, da je slednja specializirana le za opravljanje dejavnosti dodatnega pokojninskega zavarovanja in drugih dejavnosti ne sme opravljati, če bi to vlogo prevzela zavarovalnica, pa bi se ta lotila donosnejših dejavnosti in tako ogrozila interese zavarovancev.

Za institucionalno obliko zavarovalnice pa sta se ogrevala njegova strankarska kolega Luka Juri in Breda Pečan, ki sta poudarjala večjo prožnost in donosnost. Dvome glede take rešitve pa so izražali posamezni poslanci Zaresa, DeSUS-a in SDS-a.

Rop: Premalo pojasnil poslancem
Članica uprave Kada Anja Strojin Štampar pa je med drugim povedala, da poslovni načrt preoblikovanja že obstaja, a o njem ni mogoče govoriti javno. A kot je prepričana, je zavarovalnica dolžna spoštovati zakonodajo glede tveganj, ki temelji na evropski zakonodaji. Kot meni, bo tveganje z uvajanjem novih produktov le bolj razpršeno, s čimer bodo imeli zavarovanci tudi več izbire pri zavarovalnih paketih.

Predsednik odbora Anton Rop je nato izrazil dvom o pripravljenosti zakona za obravnavo na odboru, saj poslanci niso strokovnjaki za to področje, a pojasnila, ki jih dobivajo, niso zadostna. Nadaljevanje druge obravnave je zato preloženo na torek.