Kaj bo prinesla pokojninska reforma? Foto: MMC RTV SLO
Kaj bo prinesla pokojninska reforma? Foto: MMC RTV SLO

Ta problematika bo pereča tudi zato, ker je v osnutkih proračunov za prihodnji dve leti še vedno zapisana predvidena zamrznitev pokojnin, socialnih transferjev in plač, ki se črpajo iz proračuna, je za Radio Slovenija poročal Tomaž Celestina.

Erjavec razmišlja o novih davkih
V parlamentarnih strankah nad zamislijo o zamrzovanju kar povprek niso zadovoljni, predsednik DeSUS-a Karel Erjavec je tako napovedal, da podpore DeSUS-a, če zamrznitve ostanejo v proračunu, ne bo. Erjavec razmišlja tudi o novih davkih: "Menim, da bi lahko vpeljali davke na luksuz, na luksuzne izdelke, ker vidimo, da se je družba zelo razslojila."

Jerajeva prepričana, da zamrznitev plač ne prinese veliko
Tudi predvidena zamrznitev je eden izmed delnih ukrepov, ki jih ta vlada tako obožuje, meni Alenka Jeraj (SDS): "Za en plačni znižamo plače poslancem in podobno in na koncu privarčujemo nek enormni znesek, ki ne prinese prav veliko."

"Zamrznitve nikoli niso prinesle česa dobrega"
Zamrznitve nikoli niso prinesle česa dobrega, z raznimi obvodi so pogosto prinesle veliko škode, je prepričan poslanec LDS-a Tone Anderlič. Meni, da je osnovni razmislek nekje drugje: "Mi moramo govoriti predvsem o tem, da je treba tako pokojnine kot tudi izdatke za javne uslužbence in vse druge transferje držati v razmerju z uspešnostjo gopodarstva oz. s pritoki v državni proračun."

Potrata in Presečnik: Pozorni bi morali biti na ogrožene
Majda Potrata
(SD) pa trdi, da bi morali biti pri takšnih ali drugačnih napovedih previdni in pozorni na nekaj drugega: "Tisto, za kar pa je treba poskrbeti je varovanje položaja najbolj ogroženih skupin."

Z njo se strinja tudi vodja poslanske skupine SLS-a Jakob Presečnik: "Predvsem je treba biti pozoren, pa naj bodo to pokojnine, socialni transferji ali plače v javnem sektorju, na tiste najnižje. Zagotovo se tem ne sme zgoditi nič."

Proračunski razrez in tudi osnovne opredelitve naj bi bile znane do konca meseca.