Foto: BoBo
Foto: BoBo

V kratkem govoru predstavnikov SV-ja je poudaril pomen naše vojske v mednarodnih misijah, pa tudi kot pomoč ob naravnih nesrečah. V nagovoru se je spomnil tudi obdobja osamosvajanja pred več kot 30 leti in vloge Slovenske vojske v njem: "Ta vojska je ubranila našo samostojnost in neodvisnost. Vi ste ponosni dediči te vojske in jaz sem imel kot predsednik republike to čast, da sem bil vaš vrhovni poveljnik."

"Danes je to razvita vojska. Ni brez težav, tako kot mi nismo popolni, tudi vse naše institucije niso, vendar se razvijajo, in tudi Slovenska vojska se," je še dejal.

Poudaril je, da je Slovenija del zahodnega sveta – politično, gospodarsko in tudi vojaško kot del zavezništva Nato – pripadnice in pripadniki Slovenske vojske pa s svojim delovanjem zelo pomembno prispevajo k ugledu naše države v tujini. "V desetih letih sem obiskal skoraj vse misije. Vedno sem čutil posebno vznesenost, ker so mi najvišji častniki na misijah poročali o tem, kako zgledno, profesionalno, zavzeto, s srcem in človeško deluje Slovenska vojska, zaradi česar si v misijah poleg vsega spoštovanja pridobi še zaupanje ljudi," je dejal.

Pahor se je poslovil od Slovenske vojske

Poudaril je še, da Slovenija potrebuje vojsko, ker jo potrebuje naša država in varnost naših ljudi. "Opravljate zelo pomembno delo. Ljudje vam zaupamo. Verjamemo, da se lahko zanesemo na vas tudi v miru, ko smo potrebni vaše pomoči. In vedno smo je bili deležni: profesionalne, zavzete in s srcem," je še povedal v nagovoru ter vojakov in vojakinjam položil na srce: "Imate ugled in treba ga je skrbno čuvati."

Zahvali za polkovnika Podbrežnika in podpolkovnika Hlasteca

Ob tej priložnosti se je predsednik republike posebej zahvalil svojemu pribočniku, polkovniku Branku Podbrežniku in poveljniku gardne enote Slovenske vojske, podpolkovniku Marku Hlastecu ter jima vročil posebno priznanje, zahvalo predsednika republike. Polkovniku Podbrežniku jo je podelil za dolgoletno častno spremljanje ob najpomembnejših priložnostih doma in v tujini, podpolkovniku Hlastecu pa za "pokončno držo, strumen korak in popolno predanost svojemu poslanstvu", ki so bili vedno v ponos Pahorju kot predsedniku republike in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil, državi ter ljudem.