"Objekt, tako pravijo strokovnjaki, v času, ko se je postavljal, ni potreboval nobenih dokumentov, in to so dejstva," je še dejala ministrica Alenka Bratušek. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

Kot je na novinarski konferenci, na kateri so govorili predvsem o gradnji nove regionalne ceste med Hrastnikom in Zidanim Mostom, povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, v zadnjih 50 letih objekt, čeprav ga je mogoče videti neposredno iz Kranja, ni bil niti enkrat predmet inšpekcijskega nadzora in poziva, da bi se stvari uredile. Po njenih besedah sta z možem zadeve začela urejati takoj, ko sta objekt kupila. Takrat sta namreč zahtevala vpis v kataster, ki je bil nato tudi izveden. "Ta objekt je v uradne evidence vpisan od leta 2004," je dodala Bratušek.

Počitniška hišica v Rupi pri Kranju. Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona
Počitniška hišica v Rupi pri Kranju. Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona

Po poročanju medijev, najprej portala Trma.si, je bil objekt legaliziran šele letos. Na vprašanje, zakaj potrebnih dovoljenj za legalizacijo nista z možem uredila že prej, pa je ministrica pojasnila, da interesa za to prej ni bilo, ker so objekt zelo malo uporabljali.

Sočasno s poročanjem o primeru ministričine hišice se vlečejo vzporednice s primerom infrastrukturnega ministra Igorja Maherja iz obdobja, ko je bila Bratušek predsednica vlade. Minister je zaradi črne gradnje odstopil s položaja, Bratušek pa je tedaj izrazila pričakovanje, da bo ravnanje, ki ga je pri tem izkazal minister Maher, "tvorno vplivalo na ukrepanja v podobnih primerih, ki zahtevajo odločno držo".

Kot je vnovič dejala Bratušek, primera nista primerljiva. "Tistega objekta namreč ni več, ker je inšpektor odredil sanacijo. To je bistvena razlika," je podčrtala. "Objekt, tako pravijo strokovnjaki, v času, ko se je postavljal, ni potreboval nobenih dokumentov in to so dejstva," je še dodala ministrica.