Foto:
Foto:
Janša je dejal, da bo vlada le razmislila o predlogu Nata.
Erjavec potrdil besede Rupla.
Anton Rop meni, da lahko takšno razmišljanje vlade škodi ugledu Slovenije v EU-ju.

Rupel pa meni, da bodo razmišljali le, ali bi se častniki, ki že usposabljajo iraške varnostne sile v tretjih državah, lahko vključili v Natovo operacijo usposabljanja v Iraku.

Po poročanju Radia Slovenija je dejal, da nima pooblastil, da bi komentiral izjave premierja Janše. Če je Janša rekel, da bodo preučili možnosti pošiljanja, bodo verjetno to tudi storili.

Janša zanikal pošiljanje vojakov v Irak
Janša je zanikal, da slovenska vlada razmišlja o napotitvi vojakov v Irak. Pojasnil je, da bo Slovenija le razmislila o predlogu, ki ga je dal generalni sekretar Nata Jaap de Hoop Scheffer v zvezi z zagotavljanjem stabilnosti v Iraku. Zagotovil je, da se slovenska politika do Iraka za zdaj ni spremenila.

Nato in Ovse imata veliko skupnega
Rupel je kot predsedujoči Ovseju nastopil na zasedanju severnoatlantskega sveta in se sešel z generalnim sekretarjem Nata Jaapom de Hoopom Schefferjem. Po besedah Rupla so ugotovili, da imata Nato in Ovse veliko skupnih nalog in interesov, zato je možnost za sodelovanje na več področjih.

Erjavec potrdil besede Rupla
Po besedah ministra za obrambo Karla Erjavca bodo preučili možnost, da bi slovenske vojake poslali usposabljat varnostne sile v Irak. Erjavec je še poudaril, da je to politična odločitev, ki jo lahko sprejme le vlada.

Slovenija bo še naprej aktivno sodelovala tudi v Afganistanu, ne razmišljamo pa o povečanju števila slovenskih predstavnikov na omenjenem območju. Še vedno pa bomo prisotni tudi v JV Evropi in na Balkanu, zlasti zdaj, ko predsedujemo Ovseju, je sklenil Erjavec.

LDS poziva javnost k uporu
Na vladna "razmišljanja" pa so se že začele odzivati tudi politične stranke. Predsednik LDS-a Anton Rop je po poročanju Radia Slovenija pozval slovensko javnost, naj se upre razmišljanjem o pošiljanju slovenskih vojakov v Irak. Takšno razmišljanje je po njegovem mnenju slabo in lahko škodi ugledu Slovenije v EU-ju.

V ZLSD-ju so presenečeni in zaskrbljeni nad izjavo Janeza Janše, zato sprašujejo, ali je vlada svojemu predsedniku dala mandat, da najavi tovrsten razmislek.