Kakšen bo končni razplet? Foto: MMC RTV SLO
Kakšen bo končni razplet? Foto: MMC RTV SLO
Danilo Türk
Predsednik države je zaradi dogajanja okoli Brezigarjeve in Zalarja zaskrbljen, saj meni, "da je vprašanje zakonitosti pri nas izpostavljeno določenim izzivom". Foto: EPA
Brezigarjeva za zdaj ostaja

Namesto tega bo ministrski zbor na četrtkovi seji obravnaval predlog, da bi ustavno sodišče prosil za presojo ustavnosti in zakonitosti postopka zamenjave generalnega državnega tožilstva, je za TV Slovenija poročala Tanja Gobec. Zalar namreč meni, da je nesprejemljivo, da je postopek za razrešitev zdaj urejen tako dvoumno. Pravi, da omogoča tri različne interpretacije, kar pomeni, da se lahko zgodi, da se vlada odloči za enega, nato pa se izkaže, da bi se morala za drugega. "Vse tri razlage so sicer enakovredne, vendar bistveno različne v posledicah, kar predstavlja položaj, ko imamo protiustavno stanje," trdi.

BRANKA ZOBEC HRASTAR NE ŽELI BITI NITI ČLANICA SPECIALIZIRANE SKUPINE
Branka Zobec Hrastar
je medtem zapustila funkcijo vodje specializiranega oddelka in po novem ne želi biti več niti njegova članica. Ostaja pa v tožilskih vrstah in se bo še naprej ukvarjala z zadevo Patria, je poročala TV Slovenija.


Zalar: Predlagamo prednostno obravnavo na ustavnem sodišču
Prav zato se minister zavzema za prednostno obravnavo tega vprašanja na ustavnem sodišču, čeprav se zaveda, da se to ne bo zgodilo "z danes na jutri".

Zalar vztraja, da je Brezigarjeva s telefonskim klicem policista mimo višje tožilke, vodje specializiranega oddelka na tožilstvu, Branke Zobec Hrastar, ki je bila klicanemu neposredno nadrejena, prekoračila svoja pooblastila in ravnala nezakonito ter neustavno. To je zapisal tudi v poročilu o njenem ravnanju, ki ga je pripravil za vlado. Poročilo je že obravnaval pristojni vladni odbor, ki ministrski ekipi predlaga, da besedilo obravnava že v četrtek.

Poročilo s stopnjo zaupno
Ocena ravnanja Brezigarjeve za zdaj nosi oznako zaupno in bo javnosti dostopna šele, ko bo vlada to stopnjo zaupnosti umaknila, je na koalicijskem sestanku še pojasnil minister.

O sporu med Brezigarjevo in Zalarjem je spregovoril tudi predsednik republike Danilo Türk. Dejal je, da bi bilo treba razpravo o sporu med ministrom in generalno državno tožilko privesti do konca, saj poteka predolgo.

Türk zaradi spora zaskrbljen
Predsednik države je zaskrbljen, saj meni, "da je vprašanje zakonitosti pri nas izpostavljeno določenim izzivom". Po njegovih besedah je treba doseči, da bo vlada v svojem ravnanju "dosledno izkazovala svojo privrženost načelu zakonitosti". Prav zato bi bilo potrebno, dodaja, da se izkristalizira neka odločitev. S podrobnostmi iz vseh razprav v sporu sicer ni seznanjen, se pa pridružuje tistim, ki se zavzemajo za to, da bi se ugotovilo, kako je z vprašanjem spoštovanja načela zakonitosti v tem primeru.

Brezigarjeva za zdaj ostaja