Minister zavrača očitke o krčenju pravic, saj naj bi 100.000 najrevnejših oprostili plačila dopolnilnega zavarovanja. Foto: RTV Slo
Minister zavrača očitke o krčenju pravic, saj naj bi 100.000 najrevnejših oprostili plačila dopolnilnega zavarovanja. Foto: RTV Slo
Nižje naj bi bilo tudi nadomestilo za čas zdravljenja v bolnišnici. Foto: RTV Slo

Minister za zdravje Andrej Bručan meni, da spremembe zakona o zdravstvenem varstvu ne prinašajo krčenja pravic, ampak njihovo prerazporeditev.
Predlagane spremembe posegajo v nadomestila za začasno odsotnost z dela zaradi bolezni in uvajajo izravnalne sheme v dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju. Prav zato Bručan za obravnavo novele predlaga nujni postopek.

Novela v nekaterih primerih zmanjšuje višino nadomestil za čas začasne zadržanosti z dela zaradi bolezni, pri čemer naj bi za prvih 30 delovnih dni veljala zdaj veljavna rešitev, od 31 dne zadržanosti z dela pa bi veljalo, da bi zavarovanec prejel 50 odstotkov osnove za poškodbe pri adrenalinskih športih.

Polno nadomestilo le za delovne poškodbe
Nadomestilo zaradi poškodb zunaj dela in v času bivanja v bolnišnici ali zdravilišču naj bi znašalo 70 odstotkov osnove, nadomestilo zaradi nege družinskega člana in spremstva, ki ga odredi zdravnik, pa 80 odstotkov osnove. 100-odstotno bi bilo nadomestilo za zadržanost z dela zaradi poklicne bolezni ali poškodbe pri delu.


Minister Andrej Bručan je bil gost v oddajah Studio ob sedemnajstih in Pod žarometom.

Največje spremembe naj bi bile glede bolniških odsotnosti, kjer naj bi se nadomestila po 30. dnevu bolniške znižala. Na očitke o krčenju pravic je minister odgovoril, da so določene spremembe potrebne, ob tem pa poudaril, da se z novelo predlaga oprostitev plačil za dopolnilno zavarovanje za 100.000 najrevnejših državljanov.

Najdaljša bolniška bo trajala 1 leto
Najdaljša bolniška bo trajala leto dni, z možnostjo podaljška za 6 mesecev, najvišje nadomestilo dve povprečni plači v minulem letu, najnižje pa v višine minimalne plače. Podjetniki, samozaposleni, svobodni poklici in kmetje bodo po novem plačevali prispevke od dejanske dohodninske osnove.

Ministrstvo želi obravnavo zakona po nujnem postopku, vendar bo privolilo tudi v rednega, saj želi pravičen zakon.

Izravnalne sheme odgovor Vzajemni
Gospodarski kolegij predsednika vlade meni, da zakonske spremembe glede uvedbe izravnalnih shem odgovarjajo na opozorila Vzajemne. Po besedah ministra za zdravje Andreja Bručana je v zadnjega pol leta imela Vzajemna škodo v primerjavi z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ko gre za novi obračunski model po skupinah primerljivih primerov na ravni bolnišnic.

Gospodarski kolegij je ugotovil, da bi predvideno povišanje premij občutno vplivalo na rast inflacije, in da zanj ni razlogov. Po mnenju kolegija bi lahko bilo zvišanje premij do 5-odstotno, saj tako ne bi vplivalo na inflacijo.