Minister za zdravje je razočaran nad demagoškimi trditvami predlagateljev. Foto: EPA
Minister za zdravje je razočaran nad demagoškimi trditvami predlagateljev. Foto: EPA

Privatizacija je v resnici sistem za priviligiranje posameznikov.

Aleš Gulič, LDS

Moji rezultati so vidni.

Minister Bručan
Stanje v zdravstvu je po zaslugi ministra Bručana zelo slabo, je prepričana opozicija. Foto: EPA
Je koalicija v krizi?

Po njegovem privatizacije sploh ni, saj gre zgolj za uvajanje zasebništva v javni del zdravstva. Dejal je, da so se čakalne dobe med njegovim ministrovanjem skrajšale, nesprejetje nekaterih zakonov pa je posledica njegove zavezanosti socialnemu dialogu. Zatrdil je, da njegovo delo poteka dosledno po koalicijski pogodbi.

LDS zahteval prekinitev seje
LDS je predlagal, da predsedujoči DZ-ju Sašo Peče prekine sejo. Predlagatelji interpelacije so namreč zahtevali odgovor notranjega in obrambnega ministra na vprašanje, kdaj je vlada spremenila sklep prejšnje vlade, da se vojaški in policijski helikopter uporabljata tudi za medicinske namene. Peče seje ni prekinil.

Interpelacijo je zoper Bručana vložil LDS. Največja opozicijska stranka, ki je interpelacijo vožila že oktobra, v sedmih točkah Bručanu očita predvsem divjo in nenačrtno privatizacijo zdravstvenega sektorja, kar je v svojem nastopu posebej poudarila tudi prvopodpisana pod interpelacijo, poslanka LDS-a Cveta Zalokar Oražem.

Z njo naj bi Bručan povzročil razgradnjo zdravstvenih domov. Nadalje LDS ministru očita nepripravo strategije zdravstvenega varstva, neizvajanje zakonov v zavarovalništvu, manipuliranje s podatki o čakalnih dobah in milijardno škodo zaradi previsokih cen zdravil. Neurejene naj bi bile tudi razmere v citopatologiji, v zadnjih dneh pa tako LDS kot tudi SD opozarjata na neupoštevanje socialnega dialoga zaradi neusklajene zdravstvene novele, je poročal Radio Slovenija.

Bručan razočaran nad očitki
Bručan je pred splošno razpravo dodal, da je razočaran nad navajanjem neresnic, demagoških trditev in očitkov o neizvedenih nalogah. Ponovil je, da podatki, navedeni v interpelaciji, zavajajo javnost. Dejal je, da so se čakalne dobe med njegovim ministrovanjem skrajšale, nesprejetje nekaterih zakonov pa je posledica njegove zavezanosti socialnemu dialogu. Zatrdil je, da njegovo delo poteka dosledno po koalicijski pogodbi in v skladu z obljubami, ki so bile pred volitvami dane volivcem. Navedenemu po njegovih besedah pritrjuje tudi raziskava o stanju zdravstvenih sistemov v evropskih državah, ki Slovenijo po Bručanovih besedah postavlja v "zlato evropsko sredino".

SDS, ki mu pripada Bručan, trdno podpira ministra in ob tem opozarja, da je Bručan pripomogel k velikim prihrankom, saj je bilo samo pri zdravilih do letošnjega avgusta v primerjavi z istim obdobjem v letu 2004, ko je ministrstvu načeloval LDS-ov Dušan Keber, privarčevanih 566 milijonov tolarjev.

Presenečenje malo verjetno
Opozicijske stranke bodo interpelacijo podprle, zanjo pa naj bi glasoval tudi Franc Žnidaršič iz DeSUS-a. Drugi strankini poslanci naj bi tako kot tudi SLS podprli ministra, medtem ko bodo poslanci NSi-ja, ki so pred kratkim v parlamentu edini podprli nekdanjega ministra za delo Janeza Drobniča, glasovali po svoji vesti. Vseeno pa predlagateljem najverjetneje ne bo uspelo zbrati potrebnih 46 glasov podpore. Glasovanje je predvideno po koncu razprave v sredo popoldan.

Gre za drugo interpelacijo zoper ministra v vladi premierja Janeza Janša. Minister za kulturo Vasko Simoniti je glasovanje o zaupnici v DZ-ju prestal brez težav, medtem ko interpelacije proti ministru Drobniču sploh ni bilo, saj je Janša DZ-ju sam predlagal njegovo zamenjavo.

A. L.

Privatizacija je v resnici sistem za priviligiranje posameznikov.

Aleš Gulič, LDS

Moji rezultati so vidni.

Minister Bručan
Je koalicija v krizi?