Tožba Joška Jorasa
Tožba Joška Jorasa "leži v predalu" že od leta 2004. Foto: MMC RTV SLO

Ta svoja pričakovanja je v pismu predstavil ne le ministrstvu za zunanje zadeve, temveč tudi ministrstvu za pravosodje. V pismu opozarja, da Slovenija z vročitvijo Jorasove tožbe zoper Mesića, v kateri tožnik zahteva plačilo odškodnine v znesku 20.864,63 evra, zavlačuje že več let.

Starman je pismu priložil tudi dokumentacijo, iz katere izhaja, da je Joras 11. novembra 2004 prek pooblaščenca (torej Starmana) na okrožno sodišče v Kopru zoper hrvaškega predsednika vložil tožbo, s katero zaradi posega Hrvaške v njegovo dostojanstvo in kršitve časti ter dobrega imena zahteva plačilo odškodnine v višini pet milijonov nekdanjih tolarjev.

Joras se je za tožbo odločil zaradi Mesićevih izjav iz avgusta 2004, da naj bi bil Joras "norček" v funkciji nekoga drugega.

Tožba nikakor ni mogla do Mesića
Odvetnik Starman je pismu zunanjemu ministrstvu priložil tudi dopis okrožnega sodišča v Kopru iz 15. maja lani, ki navaja, da je sodišče v obravnavi toženi stranki poskušalo vročiti tožbo s prilogami ter pozivom za odgovor tako prek pravosodnega ministrstva kot tudi po diplomatski poti, vendar pa mu to ni uspelo.

Prav tako s strani pristojnih hrvaških organov ni bil posredovan noben odgovor na zaprosilo o vročitvi tožbe. Spodeletela je tudi vročitev po diplomatski poti, saj so hrvaške institucije sprejem listin zavrnile.

Odvetnik Starman v pismu zunanjemu ministrstvu navaja tudi, da so o zavračanju vročitve tožbe že konec maja lani v obliki odprtega pisma obvestili tudi evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna, novembra lani pa so ga prosili za odgovor, a ga do danes niso prejeli.